Acanthus sp.

Семейство: 
Acanthaceae
Българско име: 
Акантус, Страшник
Acanthus sp. (Акантус, Страшник) - сем. Acanthaceae
Описание: 
Родът Акантус включва около 30 вида, разпространени главно в Средиземноморието и Азия. В Средиземноморските страни расте като бурен навсякъде. В нашата страна се срещат два вида, единият от които балкански ендемит, а другият - защитен вид. Растението е познато и използвано от дълбока древност. Формата на листа е послужила в стилизиран вид за оформянето на капителите в т.нар. Коринтски стил. Акантусът е отровен, но много декоративен и се използва в озеленяването отдавна. Представлява едро растение с пищни розетки от големи, красиво и дълбоко нарязани листа. Съцветието е едро, цилиндрично, с големи, мораво-бели цветчета, донякъде подобни на тези на напръстника. Цъфти доста продължително през лятото. Тук ще стане дума за зимоустойивите за България видове.
Размер: 
Височина и ширина 1 - 1,50м.
Декоративност: 
Декоративна листна маса и декоративен цъфтеж. Архитектурно растение.
Цъфтеж: 
Летен - юни, юли.
Отглеждане: 
На всякаква почва, за предпочитане да е дренирана. Понася слънце, полусянка и сянка. Едно от малкото растения, които се развиват и изглеждат добре и на пълна сянка. Много дълговечно в култура и много сухоустойчиво. Трябва да му се предвиди достатъчно място, защото прави внушителни съобщества.
Използване: 
Като солитер или в композиция с други растения. Трябва да му се предвиди достатъчно място, за да демонстрира напълно своята величественост. Почти непознато и неизползвано в озеленяването у нас, за жалост. Имайте предвид, че е отровно.
Предлагани сортове: 
Acanthus sp. - сорт Acanthus balcanicus (Акантус, страшник), Acanthaceae

Acanthus sp.

сем. Acanthaceae
Акантус, страшник
сорт: Acanthus balcanicus
налично
Acanthus sp. - сорт Acanthus mollis (Акантус, Страшник), Acanthaceae

Acanthus sp.

сем. Acanthaceae
Акантус, Страшник
сорт: Acanthus mollis
налично
Разсадник Зелена пролет © 2010 - 2024
Материалите и снимките в сайта са със запазени авторски права. Използването им без посочване на източника е незаконно.