Actaea simplex (Cimicifuga simplex)

Семейство: 
Ranunculaceae
Българско име: 
Актея, Цимицифуга
Сорт: 
Black Negligee
Наличност: 
след 15 май
Цена: 
10,50 лв.
Actaea simplex (Cimicifuga simplex) _Актея, Цимицифуга_Black Negligee_Ranunculaceae
Описание: 
Растението е с произход Монголия, Курилските острови, Япония, руският далечен изток. Цялото растение е отровно при поглъщане. Расте във влажни гори. Образува гъста туфа от триделно нарязани и назъбени, ефектни тъмни листа, над които през есента се извисяват стройни цветоноси. Съцветията са класовидни, гъсти. Цветчетата са бели и с приятен аромат. Напълно и даже екстремно студоустойчиво растение.
Размер: 
Височина 120-150 см по време на цъфтеж, листната маса е 50-60 см висока и широка.
Декоративност: 
Много декоративна листна маса и ефектен цъфтеж.
Цъфтеж: 
В каря на лятото и началото на есента. Дълги класовидни цветоноси с бели ароматни цветчета, които прекрасно контрастират на тъмнооцветената листна маса.
Отглеждане: 
На сенчесто място, с богата и умерено влажна почва. За предпочитане неутрална или леко кисела, но не и алкална. Растението достига пълен разцвет за 3 години. На слънце листата губят тъмно-виолетовия си цвят и позеленяват.
Използване: 
В сенчести участъци на градината, в комбинация с други храсти или перенни цветя. Прави красив контраст на фона на растения със светла - жълта или сребриста листна маса. Ново за България и рядко отглеждано растение с голям потенциал.
Разсадник Зелена пролет © 2010 - 2024
Материалите и снимките в сайта са със запазени авторски права. Използването им без посочване на източника е незаконно.