Aegopodium podagraria Variegatum

Семейство: 
Apiaceae
Българско име: 
Егоподиум пъстролистен
Сорт: 
Variegatum
Наличност: 
налично
Цена: 
6.50 лв.
Aegopodium podagraria Variegatum_Егоподиум пъстролистен_Variegatum_Apiaceae
Описание: 
Многогодишно тревисто растение с естествен ареал на разпространение Евразия, включително и у нас - зеленолистната форма. Пъстролистната форма се използва отдавна в озеленяването в цял свят, като се отчита нейната инвазивност. Егоподиумът представлява тревисто растение, със сложни три до петделни листа, изпъстрени с кремавобели петна. Съцветието е сенник от дребни бели цветчета на сравнително висок цветонос. Разраства се посредством плитки коренови издънки и при благоприятни условия може да покрие значителна площ. Поради което се цени и като противоерозионно растение. Пъстролистната форма не е толкова агресивна. Напълно зимоустойчиво растение.
Размер: 
Височина на листната маса до 20 см, ширина 30-40 см.
Декоративност: 
Декоративна пъстролистна листна маса.
Цъфтеж: 
Летен, през юни, без значение. Добре е цветовете да се изрязват своевременно, за да се предотврати самосев.
Отглеждане: 
На сенчести местпрастения с умерено влажна почва, макар че растението притежава завидна сухоустойчивост. Добре е да се сади така, че разпространението му да може да се контролира. Цветовете е желателно да се режат - нямат декоративна стойност, освен това се възпрепятства самозасяване. При поява на зелени леторасти (връщане към изходната дива форма), те се отстраняват своевременно, защото са по-енергични и ще надделеят над пъстролистната форма. За щастие това се наблюдава рядко. Егоподиумът може да бъде окосен с високо регулиран нож на градинска тревокосачка, след което той бързо обновява листната си маса.
Използване: 
Почвопокривно растение за полусянка и сянка - под храсти, дървета и пр. Желателно е да се отглежда самостоятелно, а не в група с други цветя, защото обикновено надделява над другите сенколюбиви растения.
Разсадник Зелена пролет © 2010 - 2024
Материалите и снимките в сайта са със запазени авторски права. Използването им без посочване на източника е незаконно.