Ajania pacifica (Chrysanthemum pacificum, Dendranthema pacificum)

Семейство: 
Compositae, Asteraceae
Българско име: 
Аяния
Наличност: 
липсва
Цена: 
4.50 лв.
Ajania pacifica  (Chrysanthemum pacificum, Dendranthema pacificum)_Аяния__Compositae, Asteraceae
Описание: 
Неголямо тревисто вечнозелено растение или полухрастче. Листата са груби, кожести, сребристо бели отдолу, с налеп отгоре. Ланцетни с назъбена периферия, подобни на хризантемите, с които растението е близкородствено. Леторастите са вдървеняващи в основата, полегнали. Цветовете са малки кошнички, събрани в щитовидни съцветия на върха на леторастите. Аянията произхожда от централна и източна Азия. Ако е засадена на подходящо място, е напълно зимоустойчива дори и в Северна България. В Южна зимува без проблеми.
Размер: 
Височина 30 см, ширина до 1 м.
Декоративност: 
Декоративна вечнозелена листна маса и красив цъфтеж.
Цъфтеж: 
Малките жълти цветчета, тип кошничка са събрани в щитовидни съцветия. Цъфти септември-октомври, както повечето хризантеми.
Отглеждане: 
На слънчево място или лека полусянка. Почвата трябва да е бедна, задължително много добре отцедлива. Най-големият враг на растението е излишната влага, особено през зимата. Аянията е изключително сухоустойчива и непретенциозна и засадена на закътано, слънчево и дренирано месторастене няма да създава никакви грижи.
Използване: 
Аянията се съчетава красиво с камък и може да се използва в скални кътове и алпинеуми, подпорни стени, цветни бордюри и композиции. Изключително атрактивно растение - и като листно-декоративно, и като цъфтящо.
Разсадник Зелена пролет © 2010 - 2024
Материалите и снимките в сайта са със запазени авторски права. Използването им без посочване на източника е незаконно.