Ajuga reptans - сортове

Семейство: 
Labiatae , Lamiaceae
Българско име: 
Пълзящо срещниче, Аюга
Ajuga reptans - сортове (Пълзящо срещниче, Аюга) - сем. Labiatae , Lamiaceae
Описание: 
Многогодишно тревисто полувечнозелено растение с презимуващо коренище. Коренището е плитко, пълзящо, силно разклонено. Леторастите са пълзящи, вкореняващи се. Приосновните листа са на дълги дръжки, а стъблените са почти приседнали, яйцевидни, с вълнообразна периферия. Съцветията са класовидни. Среща се в почти цяла Европа, Кавказ, Мала Азия и Иран, където расте по влажни поляни, гори и храсталаци. Напълно зимоустойчиво растение.
Размер: 
Височина 20 см, ширина 50-60 см и повече.
Декоративност: 
Декоративна листна маса, красив цъфтеж.
Цъфтеж: 
Цветовете са тръбести със силно издадена и раздвоена долна устна, сини, външно фино окосмени. Събрани са в доста едри и атрактивни класовидни съцветия. Цъфтежът е през май-юни и продължава около 20 дни.
Отглеждане: 
Много непретенциозно и лесно за отглеждане растение. Добре се развива на рохкава, богата и дренирана градинска почва. Не обича преовлажняване. Към есента дългите леторасти отмират и остава презимуваща листна розетка. При неблагоприятни условия аюгата може дълго време да се съхрани във вид на розетка и да преустанови образуването на дълги леторасти. Подхранване, умерено поливане и необходимост от контролиране на разрастването изчерпват грижите по това красиво и непретенциозно растение.
Използване: 
Използва се като почвопокривно растение -обикновено на по-големи и неослънчени площи - на склонове, в бордюри, между камъни и настилки, около дървета. Може да се използва в големи алпинеуми. В малките ще задуши останалите растения. Всъщност винаги трябва да се изолира от по-дребните и ценни растения, защото се разраства много бързо. Може да се сади в кашпи и клоцове, също и като каскадно растение.
Предлагани сортове: 
Ajuga reptans  - сорт Atropurpurea (Пълзящо срещниче, Аюга), Labiatae , Lamiaceae

Ajuga reptans

сем. Labiatae , Lamiaceae
Пълзящо срещниче, Аюга
сорт: Atropurpurea
налично
Ajuga reptans - сорт Burgundy Glow (Пълзящо срещниче, Аюга), Labiatae , Lamiaceae

Ajuga reptans

сем. Labiatae , Lamiaceae
Пълзящо срещниче, Аюга
сорт: Burgundy Glow
налично
Разсадник Зелена пролет © 2010 - 2024
Материалите и снимките в сайта са със запазени авторски права. Използването им без посочване на източника е незаконно.