Albizia julibrissin

Семейство: 
Leguminose
Българско име: 
Албиция, Персийско копринено дърво
Наличност: 
липсва
Albizia julibrissin_Албиция, Персийско копринено дърво__Leguminose
Описание: 
Представлява ниско дърво с чадъреста рехава корона. Листата са сложни, двойно перести, дълги до 20 см. Те притежават способността да се отварят през деня, след изгрев слънце и да се затварят привечер. Поради тези движения , извършвани от листата, често пъти албицията неправилно е наричана "мимоза". Всъщност двете растения нямат нищо общо, освен, че са от едно подсемейство. Цветовете са дребни, с дълги розови, бели или жълтеникави тичинки. Те са събрани в топчести съцветия. Няколко такива съцветия образуват едра метлица, появяваща се връхно през юни - юли. Именно тичинките придават розовия цвят на цветовете. Цъфтежът продължава до септември. Плодът е плосък, ципест боб, съдържащ няколко кафяви семена. Видът Albizia julibrissin произхожда от Азия. На запад ареалът й започва от Персия, а на изток стига до Китай и Корея.
Размер: 
Албицията достига на височина до 10 -15 м.
Декоративност: 
Декоративно е цялото растение както поради чадъровидния хабитус на короната, така и заради нежните сложни листа. Безспорно обаче, албицията се цени най-много заради прекрасните си розови цветове с които е отрупано дървото от юни до септември.
Цъфтеж: 
Цъфтежът е доста продължителен - от юни до септември.
Отглеждане: 
Албицията е лесен за отглеждане вид. Тя е слънцелюбива. Не е взискателна към хранителността на почвата и въздушната и почвената влага. Понася добре сушата, но най-добре се развива на по-богати, свежи до влажни почви. Възрастните растения понасят температури до -25гр. С, но в млада възраст, за района на София, дръвчетата често измръзват частично след което се възстановяват през пролетта.
Използване: 
Албицията може да се използва както поединично в по-малките пространства, така и в групи по няколко. Поради чадъровидния си хабитус, тя може добре да се съчетава в групи с дървета с колоновидна и пирамидална корона. Отлично медоносно растение с продължителен цъфтеж. С охота се посещава от пчелите за събиране на нектар и прашец.
Разсадник Зелена пролет © 2010 - 2024
Материалите и снимките в сайта са със запазени авторски права. Използването им без посочване на източника е незаконно.