Allium schoenoprasum

Семейство: 
Liliaceae
Българско име: 
Сибирски лук, Резанец
Сорт: 
1. ОСНОВЕН ВИД (РОЗОВ) 2. ALBUM (БЯЛ СОРТ)
Наличност: 
след 15 май
Цена: 
5.50 лв.
Allium schoenoprasum_Сибирски лук, Резанец_1. ОСНОВЕН ВИД (РОЗОВ) 2. ALBUM (БЯЛ СОРТ)_Liliaceae
Описание: 
Многогодишно луковично растение, естествено разпространено у нас. Въведено в култура и използвано още в древността. Днес този вид лук е широко използван в Америка и в Европа като подправка. Не толкова популярен у нас. Има тъмнозелени цилиндрични листа със специфичен аромат на лук. С течение на времето прави компактна туфа. Цветчетата са събрани в главичка. Напълно зимоустойчиво растение.
Размер: 
Височина и ширина 15-20 см.
Декоративност: 
Декоративна е листната маса и особено цветовете.
Цъфтеж: 
Летен цъфтеж - юни-юли. Цветовете са розово лилави, камбанковидни, събрани в гъсти съцветия -главички с диаметър до 4 см.
Отглеждане: 
Непретенциозен за отглеждане. Може да се отглежда и в градината, и в сандъче на балкона. При редовно рязане на листните пера, растението не цъфти. Обича слънчево място и добре дренирана почва. Въпреки, че е сухоустойчив, за да се развие хубава и сочна листна маса, която да се използва за подправка, е необходимо растението да се полива редовно.
Използване: 
Като подправка - използват се изрязаните листни пера. Употребява се в кулинарията главно за супи и сосове, както и за декорация на ястия. Много популярен е и като декоративно растение - сади се в ниски бордюри и цветни групи и алпинеуми.
Разсадник Зелена пролет © 2010 - 2024
Материалите и снимките в сайта са със запазени авторски права. Използването им без посочване на източника е незаконно.