Aloe arborescens

Семейство: 
Asphodeliaceae
Българско име: 
Дървовидно алое
Наличност: 
налично
Цена: 
15,50 лв. / 25,50
Aloe arborescens_Дървовидно алое__Asphodeliaceae
Описание: 
Дървовидното алое е многодишно храстовидно растение - в родината си е храст до 2-3 м височина. Произхожда от Южна и Югоизточна Африка. Листата му са сочни, месести, сивозелени, разположени нагъсто последователно по стъблото, като на върха формират гъста розетка. Растението е разклонено и образува множество розетки. Периферията на листата е покрита с шипове. Това алое, заедно с Aloe vera са признати за лечебни растения от многобройния род на Aloe. Нещо повече, в българската народна медицина именно дървовидното алое е познато доста отдавна и съществуват редица рецепти за домашно приготвени настойки и извлеци, използвани за лечение. Заедно с това, много отдавна дървовидното алое се отглежда у нас като декоративно растение.
Размер: 
В домашни условия, отглеждано в саксия, достига до 60-70 см височина.
Декоративност: 
Красива сивозелена листна маса.
Цъфтеж: 
Цветовете са цилиндрични, камбанковидни, събрани в класовидни съцветия, оранжеви на цвят.
Отглеждане: 
Отглежда се като повечето сукулентни растения - на пълно слънце, с по-рядко поливане. Почвата трябва да е отцедлива, богата на пясък, по-скоро бедна. Зимата се отглежда в стайни условия. За предпочитане на по-хладно, със силно ограничаване на поливането до 1-2 пъти месечно, за да спре растежа си и да не етиолира. Растението се размножава лесно, чрез вкореняване на млади розетки във влажен пясък или перлит през лятото.
Използване: 
Освен като декоративно растение, дървовидното алое е ценно медицинско растение. То може да се използва локално външно - с листата се налагат гнойни възпаления по кожата, неразрастващи рани и язви. Алкохолен извлек пак от листата се използва като имуностимулатор, включително и за съпътстващо лечение на ранни форми на някои канцерогенни заболявания. Има антиоксидантно действие и още много други приложения. Растението е истинска жива домашна аптека, но като всяка билка, употребата му трябва да е внимателна и дозирана. Най-ценни са по-старите растения - над 3-годишна възраст, а още по-добре над 5-годишна възраст. Старите и по-едри листа са по-богати на лечебни вещества. Растенията, които предлагаме в момента са 3-годишни.
Разсадник Зелена пролет © 2010 - 2024
Материалите и снимките в сайта са със запазени авторски права. Използването им без посочване на източника е незаконно.