Aloysia citriodora, Lippia triphylla, Verbena citriodora (triphylla)

Семейство: 
Verbenaceae
Българско име: 
Лимонова върбинка, Алойзия
Наличност: 
налично
Цена: 
6,50 лв.
Aloysia citriodora, Lippia triphylla, Verbena citriodora (triphylla)_Лимонова върбинка, Алойзия__Verbenaceae
Описание: 
Растение, произхождащо от Южна Америка - Аржентина, Парагвай, Бразилия, Чили Перу. Представлява храст, листата му са ланцетни, сложни триделни. Цъфти с дребни, светлолилави до бели тръбести цветчета, излизащи от пазвите на листата. Листата имат силно изразен лимонов аромат, което прави алойзията ценно етерично-маслено растение. Пренесена е в Европа през 17 век и наречена на испанска принцеса. Днес успешно се отглежда по Средиземноморието. За условията на България е необходимо зимата да се отглежда на закрито.
Размер: 
Височина от 1 до 3м. При саксийно отглеждане рядко надхвърля 1 м.
Декоративност: 
Етерично-маслено растение, без особена декоративност.
Цъфтеж: 
Късна пролет, дребни и невзрачни цветчета. Цъфтежът е без значние.
Отглеждане: 
В топлите сезони на слънчево място, с редовно поливане. Най-добре е да се отглежда в саксия, чийто размер да се сменя постепенно с нарастване на растението. Така ще можете да я приберете зимата. При температури около 0 градуса алойзията хвърля листата си, но издържа до -10. Зимува по- лесно от зокумите например, в светли и хладни помещения с много оскъдно поливане през зимния сезон.
Използване: 
Ценно етерично-маслено растение. Листата имат силен лимонов аромат. Използва се в кулинарията и за чай. Растението е богато на антиоксиданти и му се приписват чудодейни лечебни качества. Чаят от нея нмалява апетита и подобрява метаболизма, затова е подходяща за намаляване на теглото. Добре действа на мускулите при интензивни тренировки, намалявайки умората и мускулната треска. Действа положително при артритни и ревматични болки, повишава имунитета, действа добре при храносмилателни разтройства. Действа като антидепресант, има отхрачващи свойства, както и противовъзпалително действие. Използвана външно във вид на компреси, действа добре на кожата, подобрява тена и намалява отоците около очите.
Разсадник Зелена пролет © 2010 - 2024
Материалите и снимките в сайта са със запазени авторски права. Използването им без посочване на източника е незаконно.