Anacyclus depressus

Семейство: 
Compositae
Българско име: 
Анациклус
Наличност: 
налично
Цена: 
6,50 лв.
Anacyclus depressus_Анациклус__Compositae
Описание: 
Многогодишно тревисто стелещо се растение със силно нарязана вечнозелена листна маса, събрана в радиално разрастваща се розетка. Коренът е месест, подобен на морков. Цветовете са тип кошничка. Произхожда от Атласките планини на Северна Африка и е напълно студоустойчиво за нашите условия. Трябва да отбележа, обаче, че "анациклус" на гръцки означава рециклиращ се. Т.е. растението, вече голямо и прецъфтяло много често може да загине. Но задължително се самоподновява чрез самозасяване. Така че, ако му отредите постоянно място, ще го имате дълго време.
Размер: 
Много ниско растение -5-10 см височина и 30-40 см в диаметър. Цветовете се появяват по периферията на листната розетка, подобни са на малки маргаритки с бели езичести цветове и жълт център. Отвън венчелистчетата са обагрени в тъмнорозово, което е видимо, когато те са във фаза бутон.
Декоративност: 
Декоративно е цялото растение - красива и фина листна маса, бели цветчета и червни пъпки - преди разцъфтяване или при мрачно време.
Цъфтеж: 
Цъфти от пролетта до лятото (май-юли).
Отглеждане: 
При отглеждането си растението се нуждае от топло и слънчево месторастене и надежден дренаж, който може да се постигне като се добави чакълеста фракция към почвата. Да се избягва тежка почва и преовлажняване, което води до гибел на растението. Бихте могли да разпръсвате семена на прецъфтялата вече цветна кошничка върху мястото, където то вирее. Така ще подпомогнете обновяването му чрез млади растения. Макар че обикновено анациклусът и сам се самозасява.
Използване: 
Скални кътове и алпинеуми.
Разсадник Зелена пролет © 2010 - 2024
Материалите и снимките в сайта са със запазени авторски права. Използването им без посочване на източника е незаконно.