Anemone hupehensis

Семейство: 
Ranunculaceae
Българско име: 
Eсенно анемоне
Наличност: 
след 15 май
Цена: 
8.50 лв.
Anemone hupehensis_Eсенно анемоне__Ranunculaceae
Описание: 
Многогодишно тревисто растение с презимуващо коренище. Коренището с течние на времето се разраства чрез многобройни подземни издънки. Листата са едри триделни, слабо овласени, тъмнозелени и неравномерно назъбени. Това анемоне произхожда от Източна Азия. Цветовете са многобройни, разположени на изящни дръжки, над листната маса и се отварят последователно, удължавайки цъфтежа във времето. Зимоустойчиво растение. Все пак една лека защита ще е гаранция, че и в най-студената зима този далекоизточен вид няма да пострада от студа.
Размер: 
Височина до 50-60 см, ширина 40-50 см.
Декоративност: 
Много декоративен и продължителен есенен цъфтеж, когато градините обикновено са бедни на цъфтящи растения.
Цъфтеж: 
Цъфтежът започва от края на август и може да продължи до зимата. Цветовете са едри, до 4-5 см в диаметър, розови, с жълти тичинки.
Отглеждане: 
Непретенциозно растение, развиващо се добре на богата и плодородна почва с умерена влажност и полусянка до сянка. В много студени зими е възможно да пострада от студ, затова едно затрупване с есенна шума преди зимните студове е гаранция, че ще презимува без поражения. С течение на времето се разраства, но в никакъв случай не може да се нарече агресивно.
Използване: 
В смесени цветни групи с други многогодишни цветя, под високи храсти и дървета, на полусенчести и сенчести места, край дувари или по-оскъдно осветени северни изложения в градината.
Разсадник Зелена пролет © 2010 - 2024
Материалите и снимките в сайта са със запазени авторски права. Използването им без посочване на източника е незаконно.