Antennaria dioica

Семейство: 
Compositae, Asteraceae
Българско име: 
Антенария двудомна, Витошки еделвайс
Сорт: 
RUBRA
Наличност: 
липсва
Цена: 
4,50 лв.
Antennaria dioica_Антенария двудомна, Витошки еделвайс _RUBRA_Compositae, Asteraceae
Описание: 
Многогодишно тревисто вечнозелено растение. Листата са елиптично ланцетни, фино и силно овласени, подчертано сребристи на цвят. Леторастите са пълзящи, вкореняващи се. Растението е много ниско, расте компактно. Цветовете са дребни, тип кошничка, на къси цветоноси, сравнително невзрачни. Витошкият еделвайс е повсеместно разпространен по нашите планини. Да не се бърка с популярния алпийски еделвайс Leonthopodium alpinum - макар и от едно семейство, това са две съвсем различни растения. Антенарията се среща още в умерените области на почти цяла Европа, в Азия. Напълно студоустойчиво растение.
Размер: 
Листната маса е много ниска - 2-3 см, по време на цъфтеж височината на растението достига до 10 см, ширина 20-30 см.
Декоративност: 
Декоративна листна маса, нелош цъфтеж.
Цъфтеж: 
Цъфти през май-юни, около 40-50 дни. Цветовете са събрани в малки снопчета, на цвят са червеникави, дребни.
Отглеждане: 
На слънчево и добре дренирано място. Почвата трябва да е бедна, нормална или слабо кисела. Расте на места, където други растения се справят трудно. Плодородната почва и повечето влага влошават външния вид и компактност на растението. Разраства се сравнително бавно, не е агресивно.
Използване: 
Като почвопокривно на сухи и дрениране места, като се отчита не много бързия растеж. Също в алпинеуми и скални кътове. Растението има сребриста и красива вечнозелена листна маса и се цени най-вече като красиво листно-декоративно растение.
Разсадник Зелена пролет © 2010 - 2024
Материалите и снимките в сайта са със запазени авторски права. Използването им без посочване на източника е незаконно.