Aquilegia caerulea - hybrida

Семейство: 
Ranunculaceae
Българско име: 
Кандилка, Аквилегия
Aquilegia caerulea - hybrida (Кандилка, Аквилегия) - сем. Ranunculaceae
Описание: 
Многогодишно тревисто растение с презимуващо коренище. Коренището е вретеновидно, слабо разклонено. Листата са двойно пересто нарязани, на дръжки, образуващи пищна приосновна розетка. На цвят са матвов зелени, с восъчен налеп. Цветоносът се състои от много на брой едри цветове. Те имат характерен строеж и могат да бъдат обагрени в най-различни цветове. Растението в див вид е повсеместно разпространено в цялото северно полукълбо. В нашата страна също се срещат няколко диворастящи вида. Често видовете спонтанно хибридират помежду си и това им качество е станало основа на изключително богата и разнообразна селекция на градински хибриди аквилегии, които с красивия си и сравнително ранен пролетен цъфтеж са станали доста популярно растение. Напълно зимоустойчива, често се самозасява в градините.
Размер: 
В зависимост от видовете и сортовете височината на растението може да бъде от 20-30 до 70-80см, а ширината 30-50см.
Декоративност: 
Много декоративен цъфтеж. Красива листна маса, която запазва своята декоратвиност през цялата година.
Цъфтеж: 
В средата на пролетта и началото на лятото - май-юни. Цветовете са едри, с камбанковидна форма, често венчелистчетата са снабдени с дълги атрактивни шпори. Варират във всички възможни цветове - бели, жълти, розови, червени, лилави, често са двуцветни.
Отглеждане: 
Най-добре се развиват на полусянка, на влажна, богата и рохкава почва. Но като цяло са непретенциозни и много пластични растения, които се справят и на слънце, и на по-суха почва. На едно място расте 5-6 години, без да губи декоративност. Трябва да се има предвид, че самосева не винаги повтаря майчиното растение, особено ако наоколо има още и различни кандилки, тъй като те хибридират помежду си и това се проявява в семената.
Използване: 
Единично, в група или в смесена група с други растения. В периферията на дървета и храсти. ниските видове изглеждат красиво в алпинеум.
Предлагани сортове: 
Aquilegia caerulea - hybrida - сорт Biedermeier mix (Кандилка, Аквилегия), Ranunculaceae

Aquilegia caerulea - hybrida

сем. Ranunculaceae
Кандилка, Аквилегия
сорт: Biedermeier mix
налично
Aquilegia caerulea - hybrida - сорт Dragon Fly (Кандилка, Аквилегия), Ranunculaceae

Aquilegia caerulea - hybrida

сем. Ranunculaceae
Кандилка, Аквилегия
сорт: Dragon Fly
налично
Разсадник Зелена пролет © 2010 - 2024
Материалите и снимките в сайта са със запазени авторски права. Използването им без посочване на източника е незаконно.