Arabis caucasica - сортове

Семейство: 
Cruciferae
Българско име: 
Арабис, Гъшарка
Arabis caucasica - сортове (Арабис, Гъшарка) - сем. Cruciferae
Описание: 
Многогодишно тревисто вечнозелено растение. Има многобройни леторасти - цъфтящите са изправени и неразклонени, вегетативните са разклонени и стелещи се, като образуват доста плътна туфа. Листата са овално удължени, с вълнообразна петура, сивозелени, фино овласени, на върха на летораста образуват розетка. Цветът е клас, плодът шушулка. В диво състояние арабисът е разпространен в Северна Европа, Северна Америка, Азия до Далечния изток. Колкото по на юг расте, толкова на по-голяма надморска височина се среща. Разпространено е и у нас - в планините, под името Arabis alpina, но се касае за географски вариетет на същото растение. В декоративното градинарство се използват сортове с бели, розови или кичести цветове, пъстролистни сортове, също и различаващи се по височина и компактност на растението.
Размер: 
Височина 20-30 см, ширина 30-40 см.
Декоративност: 
Декоративен цъфтеж и декоративна листна маса.
Цъфтеж: 
Ранен пролетен - април-май, продължава около месец. Цветовете са бели или розови, в зависимост от сорта, 1 см в диаметър. Събрани са в прост клас с дължина около 5 см.
Отглеждане: 
На слънчево до лека полусянка. Предпочита лека и добре дренирана почва. Към богатството на почвата и нейната влага е непретенциозен. Арабисът е доста сухоустойчив и практически не се нуждае от грижи.
Използване: 
В алпинеуми, цветни бордюри и ниски цветни композиции с други пролетни цветя. Прекрасно се съчетава с пролетни луковични - лалета, нарциси, мускари, а също и с иглики, алисум и пр.
Предлагани сортове: 
Arabis caucasica - сорт Alba  (Арабис, Гъшарка  ), Cruciferae

Arabis caucasica

сем. Cruciferae
Арабис, Гъшарка
сорт: Alba
липсва
Arabis caucasica - сорт Flore Plena (Арабис, Гъшарка), Cruciferae

Arabis caucasica

сем. Cruciferae
Арабис, Гъшарка
сорт: Flore Plena
липсва
Arabis caucasica - сорт Rosea (Арабис, Гъшарка), Cruciferae

Arabis caucasica

сем. Cruciferae
Арабис, Гъшарка
сорт: Rosea
липсва
Разсадник Зелена пролет © 2010 - 2024
Материалите и снимките в сайта са със запазени авторски права. Използването им без посочване на източника е незаконно.