Armoracia rusticana, Cochlearia armoracia

Семейство: 
Cruciferae
Българско име: 
Хрян
Наличност: 
налично
Цена: 
6.50 лв.
Armoracia rusticana, Cochlearia armoracia_Хрян__Cruciferae
Описание: 
Многогодишно тревисто растение с разклонено месесто коренище. Стъблото също е разклонено към върха. Приосновните листа са дълги до 30 см, лъскави, ланцетни, фино назъбени по периферията, стъблените листа са нарязани. Цветовете са дребни, плодът шушулка. У нас се отглежда като културно растение, може да се срещне и като подивяло. Родината на хряна е Югоизточна Европа, но после се е разпространил по целия континент. В диво състояние се среща още в Кавказ, Сибир, Далечния Изток. Напълно зимоустойчиво растение.
Размер: 
Височина и ширина до 1 м.
Декоративност: 
Въпреки, че това растение се отглежда като зеленчук, има красива листна розетка от големи листа и може да се използва като декоративно растение в смесени цветни групи.
Цъфтеж: 
Летен цъфтеж през юни-август с бели дребни цветчета, събрани в гроздовидни съцветия. Цъфтежът е невзрачен.
Отглеждане: 
На слънчево или полусенчесто място, предпочита влажна и плодородна градинска почва. Веднъж засадено, се разраства бавно, но упорито.
Използване: 
Коренищата с корените се вадят есента м. октомври - ноември. Съхраняват се в прясно състояние във влажен пясък. Могат и да се изсушат при температура до 35 градуса. Изсушените или пресни корени и коренища имат синапоподобна миризма и лютливо парлив вкус. Билката има пикочогонно, апетитовъзбуждащо и газогонно действие, улеснява храносмилането и разграждането на мазнините. Употребява се при захарна болест, липса на апетит, високо кръвно налягане, задух, подагра, воднянка. Външно - накиснати в силна ракия корени за разтривка при ревматизъм и ставни болки. Корените имат изразено противомикробно действие и редовната им употреба е добра профилактика срещу грип през зимните месеци. При прекомерна употреба може да дразни стомаха, особено при наличие на гастрит.
Разсадник Зелена пролет © 2010 - 2024
Материалите и снимките в сайта са със запазени авторски права. Използването им без посочване на източника е незаконно.