Aronia melanocarpa

Семейство: 
Rosaceae
Българско име: 
Арония черноплодна
Наличност: 
липсва
Цена: 
10.50 лв.
Aronia melanocarpa_Арония черноплодна__Rosaceae
Описание: 
Аронията е листопаден храст. Образува добре развито коренище и с годините дава много издънки. Листата са елиптично-яйцевидни, фино назъбени, тъмнозелени и лъскави. Разположени са срещуположно по клонките. Кората е сивокафява. Цветът е невзрачен. Плодът е черна ягода с тръпчив вкус. Растението произхожда от Северна Америка, откъдето е пренесена в Европа, а през 70-те години на миналия век и у нас. Аронията е напълно зимоустойчива - издържа до -30 градуса. Отглеждането и напоследък нараства, защото е непретенциозна, а плодовете са здравословни и лечебни.
Размер: 
Височина до 2-2.50 м, ширина 1-1.50 м.
Декоративност: 
Декоративна е през цялата вегетация - листата, цветовете и плодовете. През есента листата и се багрят в червено.
Цъфтеж: 
Цветовете са бели, групирани в гроздове, появяват се през май.
Отглеждане: 
Аронията е растение, което с успех може да се отглежда навсякъде у нас, включително и при полупланински и планински климат. Редовното поливане, плодородната почва и слънчево месторастене са гаранция за добър урожай. Понася атмосферно замърсяване, което я прави подходяща за отглеждане и в паркове и обществени градини.
Използване: 
Като декоративно растение се сади самостоятелно или в групи с други храсти, може да се използва за направа аа жив плетов или само като плодно растение. Плодовете на аронията са по-едри, по-тръпчиви, по-твърди и по-кисели от тези на касиса. Сиропът от арония може да се приготвя и по студен начин и да се съхранява дълго, запазвайки вкусовите си и лечебни качества. Аронията съдържа до 18% сухо вещество - фруктоза и гликоза (затова е подходящ и за диабетици), органични киселини, пектинови и дъбилни вещества. Има високо съдържание на витамин Р - до 3000 мг%, и това е единственият плод у нас с такова съдържание на витамин Р. Следват витамините С, К, В, B1, В2, В5, В9. Съдържанието на йод в аронията е 3-4 пъти по-голямо от другите плодове. От нея освен сироп, може да се прави чай, мармалад, компот. Плодовете издържат дълго съхранение в свеж вид, защото съдържат в себе си естествени консерванти. Сокът на аронията е много лечебен, помага на обмяната, кръвообразуването и тонуса, стимулира щитовидната жлеза, активизира пропускливостта и еластичността на кръвоносните съдове. Кората на аронията понижава кръвното налягане.
Разсадник Зелена пролет © 2010 - 2024
Материалите и снимките в сайта са със запазени авторски права. Използването им без посочване на източника е незаконно.