Arrhenatherum elatius bulbosum

Семейство: 
Poaceae
Българско име: 
Архенатерум, Френски райграс
Сорт: 
ssp. Variegatum
Наличност: 
налично
Цена: 
5.50 лв.
Arrhenatherum elatius bulbosum_Архенатерум, Френски райграс_ssp. Variegatum_Poaceae
Описание: 
В див вид тази трева се среща по поляни до 1600 м надморска височина в цялата страна, също и в Европа. Видът, който се отглежда като декоративен доста се различава от дивото растение. Представлява рехаво туфеста трева с линейни плоски листа, надлъжно прошарени с бели ивици. Не е вечнозелена. Корените са недълбоки и на повърхността образуват много на брой закръглени булби. Напълно зимоустойчиво растение.
Размер: 
До 30 см височина и ширина.
Декоративност: 
Декоративна листна маса.
Цъфтеж: 
Невзрачен, светлозелени класове, често в горещо лято не успява да цъфне.
Отглеждане: 
Нуждае се от слънце или лека полусянка, плодородна и дренирана почва, но с редовно поливане, особено в условия на горещ климат. За да е красива се нуждае от често подмладяване (разделяне на 2-3 години). В много горещо и сухо лято може за кратко да изпадне в покой, после листата наново израстват. Всъщност тази трева определено се развива по-добре при по-прохладен климат с по-висока въздушна влажност.
Използване: 
За бордюри, в тревни композиции или смесени такива от декоративни треви и перенни растения, в алпинеуми, край водоеми. Може да се сади в кашпи и клоцове. При гъсто засаждане може да се използва и като почвопокривна.
Разсадник Зелена пролет © 2010 - 2024
Материалите и снимките в сайта са със запазени авторски права. Използването им без посочване на източника е незаконно.