Artemisia abrotanum

Семейство: 
Compositae, Asteraceae
Българско име: 
Храстовиден пелин
Наличност: 
налично
Цена: 
6.50 лв.
Artemisia abrotanum_Храстовиден пелин__Compositae, Asteraceae
Описание: 
Многогодишно растение, образуващо висок и сравнително компактен храст, който не дава издънки, но е много дълговечен. Листата са 4-8 см дълги, 3-6 см широки, двойно и тройно пересто нарязани, яркозелени, със специфичен силен аромат. Цветчетата са дребни жълти кошнички. Този пелин е повсеместно разпространен в европейската част на Русия, Кавказ и Сибир. Споменава се още в древността като лечебно растение, а за славянските народи е имало религиозно и култово значение. Името му в превод от латински означава "божо дърво". Напълно зимоустойчиво растение.
Размер: 
Височина до 1.5м, ширина 1-1.5м.
Декоративност: 
Декоративна гъста листна маса.
Цъфтеж: 
В края на лятото, начлото на есента - август-септември. Цветовете са топчести жълти кошнички, събрани в метлица.
Отглеждане: 
На слънчево място, сравнително бедна и лека почва. Нуждае се рядко от поливане. Може да се подстригва, за да се сгъсти и стане компактен.
Използване: 
В декоративното градинарство може да се използва за ниски живи плетове или стригани бордюри, като сантолината например. Интересни са билковите и ароматните му приложения, макар че тази му употреба е позабравена. Още по-интересно е приложението му за биологична борба срещу вредители в зеленчуковите и овощни градини. Храстовидният пелин прогонва молци и други вредители от градината и е добре да се сади с други културни видове, които представляват интерес за инсектите и се налага да се пръскат често. Листата му прогонват дрешни молци и кожни паразити при птиците. Ползва се за потпури, ароматизиране на вода за вана, а даже и за подправка в ограничени количества. Без съмнение интересно растение, което си струва да присъства в градината.
Разсадник Зелена пролет © 2010 - 2023
Материалите и снимките в сайта са със запазени авторски права. Използването им без посочване на източника е незаконно.