Artemisia alba, Artemisia camphorata

Семейство: 
Asteraceae
Българско име: 
Бял пелин, Катраника
Наличност: 
липсва
Цена: 
5,50 лв.
Artemisia alba, Artemisia camphorata_Бял пелин, Катраника__Asteraceae
Описание: 
Белият пелин е естествено разпространен у нас - Стара планина, Знеполски район . Пирин и Средни Родопи, цяла Североизточна България. Разпространен е също по Средиземноморието, Северна Африка, Западна Азия. Обитава главно сухи степни съобщества. Като билка се използва от хилядолетия. Представлява многогодишно тревисто растение с фино нарязана сивозелена листна маса и специфичен и силен аромат. Цветовете са дребни, жълтеникави, събрани във връхни съцветяи. Напълно Зимоустойчиво растение.
Размер: 
Височина и ширина до 40 см.
Декоративност: 
Декоративна листна маса. Тя е фино нарязана и сребриста на цвят.
Цъфтеж: 
През есента, цветовете са жълтеникави, събрани във връхни гроздове.
Отглеждане: 
Слънчеви и относително сухи месторастения. Растението е невзискателно спрямо поливане и плодородие на почвата и практически не се нуждае от грижи.
Използване: 
Като билка. Има антиспастично, антивирусно и спазмолитично, антибактериално действие. Традиционно използвано от бедуините при чревни смущения и като средство против стомашни паразити. Установен е цитотоксичен ефект върху раковите клетки, а в иракската народна медицина се използва като антидиабетно средство. В българската народна медицина се използва при гастрит и различни възпаления на стомаха, също и при чернодробни и жлъчни заболявания. При лош дъх в устата, анемия, безсъние, чревни паразити, нередовна менструация, гръдна жаба, бронхиална астма, екземи, рани, ухапвания от насекоми и др. Добро средство против молци. Трябва да се използва внимателно, защото е много силна билка и може да увреди бъбреците при предозиране.
Разсадник Зелена пролет © 2010 - 2024
Материалите и снимките в сайта са със запазени авторски права. Използването им без посочване на източника е незаконно.