Arum italicum, Arum albispathum

Семейство: 
Araceae
Българско име: 
Петнист змиярник, Петнист арум
Сорт: 
Pictum
Наличност: 
липсва
Arum italicum, Arum albispathum_Петнист змиярник, Петнист арум_Pictum_Araceae
Описание: 
Многогодишно, тревисто, грудково и вечнозелено растение. Листът е едър и достига до 30 см понякога, гладък и кожест, стреловиден, с жълтеникава нерватура, която му придава красива мраморна окраска. Цветът е спата с жълтеникав кочан. Плодът е червена ягода, събрани отново в гъст кочан. В летните горещини листната маса изчезва за известно време и през есента отново се появява, като арумът зимува с листата си. Този вид арум произхожда от Южна Европа и Северна Африка, където е разпространено горско растение. Напълно зимоустойчиво за нашите условия.
Размер: 
Височина до 30 см, ширина 20-30 см.
Декоративност: 
Декоративна листна маса, интересен и необичаен цъфтеж, ефектни червени плодове, появяващи се в края на лятото и есента.
Цъфтеж: 
Цветът е бяла спата с жълтеникав кочан.
Отглеждане: 
На плодородна и умерено влажна почва, на сянка и полусянка. Макар и сравнително бавно, с годините арумът се разраства във все по-голямо зелено петно както вегетативно посредством дъщерни грудки, така и самозасявайки се. В никакъв случай не може да се нарече агресивен.
Използване: 
Като почвопокривно за малки площи, където сянката не позволява разнообразие от растения. Под храсти и дървета, в комбинация с други сенколюбиви растения. В сенчести скални кътове и алпинеуми. Отровно растение.
Разсадник Зелена пролет © 2010 - 2024
Материалите и снимките в сайта са със запазени авторски права. Използването им без посочване на източника е незаконно.