Aruncus aethusifolius

Семейство: 
Rosaceae
Българско име: 
Арункус корейски
Наличност: 
налично
Цена: 
6.50 лв.
Aruncus aethusifolius_Арункус корейски__Rosaceae
Описание: 
Този арункус е джудже, в сравнение всички останали видове от рода. Представлява многогодишно тревисто растение с презимуващо коренище. Има компактен хабитус, листата са светлозелени, дълбоко пересто нарязани, подобни на папрат. Цветовете са дребни, събрани в рехави гроздовидни съцветия, кремавобели. Първоначално видът е бил погрешно причислен към род Astilbe. Впоследствие тази грешка е поправена и сравнително късно - едва във втората половина на миналия век това красиво и много спретнато на вид растение започва да се отглежда като декоративно. A.aethusifolius произхожда от Южна Корея и за нашата страна е напълно студоустойчив.
Размер: 
Височина и ширина около 25 см.
Декоративност: 
Декоративна листна маса и цъфтеж. Есента листната маса се багри красиво в оранжево-червен цвят.
Цъфтеж: 
Бели рехави гроздовидни съцветия, състоящи се от дребни, но многобройни цветчета. Цъфтежът може да започне в края на май и да продължи до юли.
Отглеждане: 
Арункусът вирее най-добре на свежа почва и лека полусянка. Моце да се отглежда дори на слънце, но листата му започват да жълтеят, а може да получи и пригор. Добре се развива и на сенчести места. Най-важното условие за него е наличието на влага в почвата, макар че от подобния на него висок арункус или астилбе, се справя най-добре и с кратковременни засушавания. Почвата, макар и влажна, трябва да е добре дренирана. В края на есента изсъхналата надземна част се изрязва.
Използване: 
В периферията на алпинеуми, ниски цветни композиции или бордюри, на сенчести или полусенчести места. Атрактивно растение с красива, компактна, нежна листна маса, което стои прекрасно в композиции с хойхери, хости, тиарела, циклами, алхемила и др. сенколюбиви цветя. Подходящо е за отглеждане в саксии или кашпи.
Разсадник Зелена пролет © 2010 - 2024
Материалите и снимките в сайта са със запазени авторски права. Използването им без посочване на източника е незаконно.