Astilboides tabularis

Семейство: 
Saxifragaceae
Българско име: 
Астилбоидес, Роджерсия
Наличност: 
налично
Цена: 
10.50 лв.
Astilboides tabularis_Астилбоидес, Роджерсия__Saxifragaceae
Описание: 
Многогодишно тревисто растение с презимуващо коренище. Листата са големи до 70 см в диаметър, на груби и силно овласени дръжки, с хоризонтално разположени петури. Те имат вълнообразно нарязана периферия и също са фино овласени. Цветът е кремавобяла метлица, цъфтяща на цветонос над листната маса. Астилбоидесът е единствено растение в рода си, близко родствено с роджерсията (Rodgersia), като сравнително отскоро е обособен в самостоятелен род. Произхожда от Севверозападен Китай и Корея, където расте по периферията или в проредени части на гората. Напълно зимоустойчиво растение.
Размер: 
Височина на листната маса 70-80 см, ширина до 1 м. Цветоносът достига до 1.50 м.
Декоративност: 
Много декоративно растение с едра и внушителна туфа от едри листа и ефектен цвят - не толкова колкото гигантската гунера, но с подобна драматична визия.
Цъфтеж: 
Цъфти през юли. Цветът е внушителна кремаво бяла метлица от малки цветчета, разположена на висок цветонос и с височина до 1.50м.
Отглеждане: 
Най-добре астилбоидесът се развива на лека или по-голяма сянка, на рохкава, плодородна и постоянно влажна почва. Отглеждан от семе, нараства постепенно и пропорционално на листа и размери във времето и зацъфтява на 4-5 годишна възраст. Осигурят ли му се тези условия, той е непретенциозен и дълговечен. Понася добре неколкократно подхранване през лятото, разраства се бавно, дълговечен е и живее без пресаждане много години на едно място. Старите стъбла, листа и цветоноси се изрязват.
Използване: 
Сади се най-вече като солитер и край водоеми. Играе ключова роля в композиции на по-сенчести места.
Разсадник Зелена пролет © 2010 - 2024
Материалите и снимките в сайта са със запазени авторски права. Използването им без посочване на източника е незаконно.