Aucuba japonica

Семейство: 
Cornaceae
Българско име: 
Аукуба
Наличност: 
налично
Цена: 
12,50лв
Aucuba japonica_Аукуба__Cornaceae
Описание: 
Аукубата е вечнозелен широколистен храст произхождащ от Китай, Корея и Япония. Листата са елипсовидни, кожести, лъскави. Най-често се отглеждат пъстролистните форми на аукубата, листата на които са изпъстрени с жълти петна. Размерът на листата е около 20 - 25 см.
Размер: 
Достига на височина около 2м. Нараства средно годишно с по 20 до 40см.
Декоративност: 
Това е вечнозелен храст декоративен през цялата година.
Цъфтеж: 
Растението е от семейство Дрянови. Цъфтежът е невзрачен. Видът е двудомен, еднополов, което значи, че растенията биват мъжки и женски. При наличие на екземпляри и от двата пола, женските растения образуват плодове, подобни на дренките.
Отглеждане: 
В родината си аукубата е привързана към гористи участъци с дълбока, плодородна и редовно овлажнявана почва. У нас трябва да се отглежда на защитено от вятър място с редовно поливане. Растението е подходящо за полусянка, но понася и напълно ослънчени места. Понася без значителни повреди зимни студове до -20гр.С. При -17гр. обаче листата леко измръзват по периферията си като през пролетта тези повреди се компенсират от новоизрасналите листа. При -20гр. измръзват голяма част от листата и някои по-млади и неузрели клонки, но през пролетта растението се възстановява.
Използване: 
На сенчести места аукубата може да се сади като солитер или в малки групи, тъй като образува рехава корона. На слънчеви месторастения короната й става по-гъста и растението може да се използва и за живи плетове.
Разсадник Зелена пролет © 2010 - 2024
Материалите и снимките в сайта са със запазени авторски права. Използването им без посочване на източника е незаконно.