Baptisia sp. - сортове

Семейство: 
Fabaceae
Българско име: 
Баптизия, Диво индиго
Baptisia sp. - сортове (Баптизия, Диво индиго) - сем. Fabaceae
Описание: 
Mногогодишно тревисто растение, което е естествено разпространено в Северна Америка. Образува гъста и закръглена туфа от стройни, изправени и добре облистени стъбла. Цветовете се появяват през април-май по върховете на леторастите. Съцветията са класовидни, цветчетата са едри и обагрени в красив син цвят. Прилича на гигантска лупина. Много ефектно растение, лесно за отглеждане и почти непознато за нашата страна. Напълно зимоустойчиво.
Размер: 
Височина 150, ширина 100-150 см.
Декоративност: 
Декоративен цъфтеж.
Цъфтеж: 
В края на пролетта - април май. Ефектен цъфтеж - цветовете са едри, в красиво индигово-синьо, с утройство на типично бобови като при лупината, събрани в внушителни класовидни съцветия. Зацъфтява на третата година и е необходимо търпение, докато растението се установи и зацъфти.
Отглеждане: 
На слънчево месторастене или лека полусянка. Сухоустойчиво, студоустойчиво и непретенциозно растение. Безкрайно лесно и безпроблемно за отглеждане. Дълговечно. Може да се отглежда даже на бедни, плитки и неплодородни почви. Ако туфата поляга след цъфтеж, може да се привърже или изреже. Не понася местене.
Използване: 
Като солитер, в композиции с други перенни растения. Поради едрия си размер, баптизиите могат да бъдат фон за други растения и да заместят храстите. Това изумително и ефектно растение определено заслужава повече внимание. Шушулките също са атрактивни, подрънкват на вятъра със сухите си семена. Пеперудено растение.
Предлагани сортове: 
Baptisia sphaerocarpa - сорт Жълто диво индиго (Баптизия, Диво индиго), Fabaceae

Baptisia sphaerocarpa

сем. Fabaceae
Баптизия, Диво индиго
сорт: Жълто диво индиго
липсва
Baptisia australis - сорт ОСНОВЕН ВИД (Баптизия, Диво индиго), Fabaceae

Baptisia australis

сем. Fabaceae
Баптизия, Диво индиго
сорт: ОСНОВЕН ВИД
липсва
Разсадник Зелена пролет © 2010 - 2024
Материалите и снимките в сайта са със запазени авторски права. Използването им без посочване на източника е незаконно.