Bergenia cordifolia

Семейство: 
Saxifragaceae
Българско име: 
Бергения
Сорт: 
сорт ANGEL KISS- бяла; сорт ROTBLUM - цикламена
Наличност: 
налично
Цена: 
8,50 лв.
Bergenia cordifolia_Бергения_ сорт ANGEL KISS- бяла;  сорт ROTBLUM - цикламена_Saxifragaceae
Описание: 
Многогодишно вечнозелено тревисто растение. Листата са тъмнозелени, кожести, сърцевидни. Разположени са на много къси месести дръжки и формират листна розетка. Цветовете са в гроздовиден цветонос. Сърцелистната бергения е много близка до B.crassifolia, понякога се разглежда като нейн подвид, понякога като отделен ботанически вид.Тази бергения произхожда от Алтай. За нашите условия е напълно зимоустойчиво растение.
Размер: 
Височина около 40 см, ширина 30-40 см.
Декоративност: 
Декоративен цъфтеж и декоративна листна маса.
Цъфтеж: 
Цъфтежът е ранен - края на март, началото на април - още със стопяването на снеговете. Цветовете са розови камбанки до 12 мм дълги, събрани в класовидно гъсто съцветие. Разцъфтяват отдолу нагоре, етаж по етаж. Цъфтежът продължава около 3 седмици.
Отглеждане: 
На рохкави и свежи почви, но задължително с добър дренаж. Може да се отглежда както на слънце, така и на сянка и полусянка. Обикновено мъртвите листа биват своевременно почиствани. Но трябва да се знае, че те имат важна роля за растението, особено когато се отглежда на слънце. Предпазват от прегряване и изсъхване почвата. Така че, ако редовно се отстраняват мъртвите листа, бергенията е добре да се мулчира и полива редовно. Тя не се нуждае от делене и обгрижване в продължение на 10 и повече години. Добре е да се знае, че поради много ранния цъфтеж, при повратни застудявания и много ниски температури, цветовете може да пострадат, особено ако са на съвсем открити и незащитени места.
Използване: 
Около и под дървета и храсти, в алпинеуми, в смесени цветни бордюри и цветни групи, край водоеми. Освен ранния красив цъфтеж, бергенията има красива вечнозелена листна маса, която през есента и зимата се багри в червеникави тонове.
Разсадник Зелена пролет © 2010 - 2024
Материалите и снимките в сайта са със запазени авторски права. Използването им без посочване на източника е незаконно.