Butomus umbelatus

Семейство: 
Butomaceae
Българско име: 
Бутомус, Водолюб
Наличност: 
налично
Цена: 
10,50 лв.
Butomus umbelatus_Бутомус, Водолюб__Butomaceae
Описание: 
Многогодишно тревисто растение с презимуващо коренище. Листата са дълги до 1 м, линейни, в основата си триръбести. Цветовете са многобройни, събрани съцветие, на дълга дръжка. Растението е разпространено в цяла България, а също и в Евразия от субтропиците до тундрата. Среща се във бавнотечащи и застояли води - канали, покрай езера, блата или дори мочурливи ливади. Развива се на дълбочина от 0.1 до 1м. Зимоустойчиво растение.
Размер: 
Височина 1 м, ширина 30-40 см.
Декоративност: 
Много декоративен цъфтеж.
Цъфтеж: 
Цветовете са събрани в сенниковидно съцветие, многобройни, до 2.5 см в диаметър, розови. Самото съцветие е на дълга до 1 м дръжка, цъфти продължително от юни до август. В изкуствени басейни цъфтежът е по-кратък.
Отглеждане: 
Отглежда се по периферията на водоеми, засаден направо или потопен заедно със саксията на дълбочина от 10-15 см, а може и на много влажно място.Понася всякакви колебания в дълбочината, стига да не се засушава. Предпочита слънце и богата глинеста почва. Самозасява се и се разраства вегетативно, но може да бъде контролиран.
Използване: 
За оформяне периферията на водоеми от всякакъв тип, със стояща или бавнотечаща вода. Много ефектно растение по време на цъфтеж, което трябва да намери по-широко приложение в озеленяването.
Разсадник Зелена пролет © 2010 - 2024
Материалите и снимките в сайта са със запазени авторски права. Използването им без посочване на източника е незаконно.