Calamintha - видове и сортове

Семейство: 
Lamiaceae
Българско име: 
Κаламинта, Кочобилково миризливче
Calamintha  - видове и сортове (Κаламинта, Кочобилково миризливче) - сем. Lamiaceae
Описание: 
Каламинтата е растениe, разпространено в цяла България до 1000 м надморска височина. Среща се още в Средна и Южна Европа, Северна Африка, Западна Азия, Русия. Близкородствена и ухаеща на мента, но няма инвазивността на ментата и е компактна подобно на непетата. Тревиста многогодишна, но не и вечнозелена. Има компактен хабитус с елиптични, подобни на риган листа. Цъфти с връхни класовиднни съцветия. Отделните цветчета с бледо розово-лилави, бели или цикламени в зависимост от вида и сорта. Напълно студоустойчива.
Размер: 
Височина и ширина около 60 см.
Декоративност: 
Декоративна листна маса с красива текстура и декоративен цъфтеж.
Цъфтеж: 
Цветовете са подобни на лавандулата, може да са много бледи с лилави петънца, бели или розово-цикламени. Събрани са във връхни класовидни съцветия, ароматни. Цъфтежът започва в средата на лятото и продължава до средата на есента.
Отглеждане: 
Каламинтата е много непретенциозна. Обича почва с нормално до алкално рН, добре дренирана и слънчево месторастене. Сянка не понася категорично, но се справя с бедни и каменливи почви. Много сухоустойчива и практически не се нуждае от грижи. Есента растенията се изрязват ниско. Трябва да се има предвид способността и да се самозасява и ако не желаете разрастването и, трябва механично да почиствате самосева.
Използване: 
В слънчеви градини с екстензивна поддръжка и невъзможност да се полива. Това я прави идеална за рядко посещавани вилни места. Може да се използва за ниски бордюри, като почвопокривно, в алпинеуми, за диви градини, билкови градини, цветни миксове от летни цветя или комбинации от цветя и треви и пр. Каламинтата е пеперудено и медоносно растение. Това трябва да се има предвид, когато се сади в близост до пътеки с голямо движение, ако се страхувате от пчелни ухапвания. За пчеларите естествено тя е препоръчителна. В Италия се използва като подправка. В Средновековието е била ценена като билка. В днешно време употребата и е позабравена, но може да се добавя в чай, против висока температура, колики и пр. Не се препоръчва за бременни.
Предлагани сортове: 
Calamintha   - сорт Calamintha grandiflora (Κаламинта, Кочобилково миризливче ), Lamiaceae

Calamintha

сем. Lamiaceae
Κаламинта, Кочобилково миризливче
сорт: Calamintha grandiflora
липсва
Calamintha - сорт Calamintha nepeta (Κаламинта, Кочобилково миризливче ), Lamiaceae

Calamintha

сем. Lamiaceae
Κаламинта, Кочобилково миризливче
сорт: Calamintha nepeta
липсва
Разсадник Зелена пролет © 2010 - 2024
Материалите и снимките в сайта са със запазени авторски права. Използването им без посочване на източника е незаконно.