Caltha palustris

Семейство: 
Ranunculaceae
Българско име: 
Калта, Блатняк
Наличност: 
налично
Цена: 
8.50 лв.
Caltha palustris_Калта, Блатняк__Ranunculaceae
Описание: 
Mногогодишно тревисто растение с разклонено стъбло и кръгли, с бъбрековидна форма, светлозелени , кожести и лъскави листа. Листата са назъбени по периферията. Цветовете са събрани в рехави съцветия. Естествено разпространено у нас, в Европа и Средна Азия растение. Расте на мочурливи места - блата, брегове на езера и реки. Напълно зимоустйчиво растение.
Размер: 
Височина и ширина около 30 см.
Декоративност: 
Декоративни листа и най-вече цветове.
Цъфтеж: 
Цъфтежът е ранен пролетен - през април - май и доста продължителен. Цветовете са доста едри - до 2.5 см в диаметър, жълти и блестящи. Има видове и сортове с жълти кичести и с бели цветове.
Отглеждане: 
Изисква непрекъсната почвена влага в корените си, затова може да се засади на брега на поток ил езерце така, че водата да мие корените му. Другият начин да го разположите в изкуствения си водоем е, да го засадите в подходяща по размер саксия и да го потопите в периферията на водоема. Ако го отглеждате в саксия, ще е необходимо на няколко години да го пресаждате в по-голяма саксия или да го разделите, а също и да го торите с тор за водни растения. Иначе цялото растение издребнява и намалява цъфтежа си. Растението се чувства добре на слънце и лека полусянка. Независимо от дивия си произход, блатняка заслужава да му се отделя повече внимание в озеленяването, заради ранния и ефектен цъфтеж и сравнително непретенциозните си изисквания за отглеждане.
Използване: 
Като крайбрежно растение във водоеми от всякакъв тип.
Разсадник Зелена пролет © 2010 - 2024
Материалите и снимките в сайта са със запазени авторски права. Използването им без посочване на източника е незаконно.