Campanula lactiflora

Семейство: 
Campanulaceae
Българско име: 
Кампанула млечноцветна
Сорт: 
New Hybrids - mix
Наличност: 
липсва
Campanula lactiflora_Кампанула млечноцветна_New Hybrids - mix_Campanulaceae
Описание: 
Многогодишно тревисто растение с презимуващо коренище. Стъблата са изправени и облистени, връхните листа са елиптични, приседнали, двойно назъбени. Приосновните листа са на къси дръжки и формират розетка. Съцветията са внушителни, метличести, а отделните цветове са доста едри и варират по цвят. Семената са дребни, узряват през август. В диворастящ вид млечноцветната кампанула се среща в Кавказ и Мала Азия, където расте по високопланински ливади. В градините се отглежда вече един век. Напълно зимоустойчиво за нашите условия растение.
Размер: 
Височина 100-150 см, ширина 50-70 см.
Декоративност: 
Декоративен обилен и продължителен цъфтеж.
Цъфтеж: 
Цъфтежът е летен - през юни-юли. Цветовете са едри до 3-4 см дължина, с камбанковидна форма. Може да са оцветени в млечно бяло, синьо, розово-лилаво. Имат лек приятен аромат, привличат пчелите.
Отглеждане: 
На слънчево месторастене, с поддържане на умерено влажна и плодородна почва. След прецъфтяване съцветията се изрязват. Чувствителна е на местене и презасаждане.
Използване: 
В цветни композиции с други високи цветя - дигиталиси, ехинацеи, високи лилиуми и даже рози. Много ефектно растение по време на цъфтеж. Подходяща е и за рязан цвят.
Разсадник Зелена пролет © 2010 - 2024
Материалите и снимките в сайта са със запазени авторски права. Използването им без посочване на източника е незаконно.