Campanula portenschlagiana, Campanula muralis

Семейство: 
Campanulaceae
Българско име: 
Далматинска камбанка
Наличност: 
налично
Цена: 
5,50 лв.
Campanula portenschlagiana, Campanula muralis_Далматинска камбанка__Campanulaceae
Описание: 
Многогодишно тревисто растение. Коренището е подземно, силно разклонено, образуващо многобройни издънки. Образува гъста яркозелена туфа от листа, която непрекъснато се разширява с течение на времето. Листата са сърцевидни, фино назъбени, яркозелени до 2 см в диаметър, на къси дръжки. Цветовете са до 2 см, разположени по няколко на къси цветоноси. Цъфтежът е летен и продължителен. Тази камбанка произхожда от областта Далмация, Хърватска. Може да бъде инвазивна. Напълно зимоустойчива е.
Размер: 
Височина 5-10 см, ширина до 30-40 см и повече.
Декоративност: 
Декоративна плътна туфеста листна маса и много декоративен цъфтеж.
Цъфтеж: 
Цветовете са виолетови камбанки до 2 см, събрани по няколко в малки гроздовидни съцветия. Цъфтежът може да започне от края на май и да продължи до октомври.
Отглеждане: 
Непретенциозно растение, справя се добре на слънце или полусянка, на свежа рохкава почва. Може да се наложи да бъде ограничавана.
Използване: 
Използва се в алпинеуми и скални кътове, в ниски бордюри, за покриване на каменни тераси и зидове от суха зидария, сади се в клоцове, саксии, кашпи. Често се използва като почвопокривно между камъните на плочопътеки. Една от най-бързо разпространяващите се и продължително цъфтящи камбанки, която може да намери приложение на много места в озеленяването.
Разсадник Зелена пролет © 2010 - 2024
Материалите и снимките в сайта са със запазени авторски права. Използването им без посочване на източника е незаконно.