Caryopteris x clandonensis - сортове

Семейство: 
Lamiaceae / Устоцветни
Българско име: 
Кариоптерис
Caryopteris x clandonensis - сортове (Кариоптерис) - сем. Lamiaceae /  Устоцветни
Описание: 
Cariopteris X clandonensis е спонтанен хибрид между два вида кариоптериси - (C. incana × C. mongholica). През 1930 г градинарят Arthur Simmonds решил да засее семена от Caryopteris mongolica, но за негово учудване получените растения били хибридни. По-късно Кралското ботаническо дружество го класифицира като нов вид. Представлява ниско храстче с височина до 90 - 100 см. Листата са широколанцетни, с назъбена периферия и са разположени срещуположно по 2 върху стъблото. При докосване излъчват приятен аромат.
Размер: 
Ниско храстче с размери до 90 см.
Декоративност: 
Растението е декоративно през цялата вегетация.
Цъфтеж: 
Цветовете са наситено сини, появяват се на гроздове по върховете на клонките. Цъфтежът продължава 8 седмици - от средата на август до средата на октомври.
Отглеждане: 
Абсолютно непретенциозно за отглеждане растение. Понася преовлажняване и засушаване, но най-добре се развива на добре дренирани почви с умерено поливане. Към почвеното богатство не е взискателно. Понася софийските зими. Ако се случи да измръзне, леко се възстановява от пънни издънки. Независимо дали е измръзнало, желателно е всяка пролет да се изрязва ниско до корен. Така растението се сгъстява още повече и става по-красиво.
Използване: 
Caryopteris x clandonensis се използва за създаване на ниски живи плетове, бордюри, с него могат да се правят ярки петна в парковете. Медоносно растение. Цветовете привличат пеперуди и пчели. По време на цъфтежа се посещава масово от пчелите дори когато времето е мрачно и дъждовно. Тъй като цъфти късно през лятото и през есента, кариоптерисът се явява важна паша за пчелните семейства през този период на годината. Може да се използва в аранжировки на кашпи. Ароматно.
Предлагани сортове: 

Caryopteris x clandonensis

сем. Lamiaceae / Устоцветни
Кариоптерис
сорт: Heavenly Blue
липсва

Caryopteris x clandonensis

сем. Lamiaceae / Устоцветни
Кариоптерис
сорт: Summer sorbet
налично
Caryopteris x clandonensis   - сорт White Surprise (Кариоптерис), Lamiaceae / Устоцветни

Caryopteris x clandonensis

сем. Lamiaceae / Устоцветни
Кариоптерис
сорт: White Surprise
липсва

Caryopteris x clandonensis

сем. Lamiaceae / Устоцветни
Кариоптерис
сорт: Worcester Gold
налично
Разсадник Зелена пролет © 2010 - 2024
Материалите и снимките в сайта са със запазени авторски права. Използването им без посочване на източника е незаконно.