Cephalanthus occidentalis

Семейство: 
Rubiaceae
Българско име: 
Цефалантус
Наличност: 
липсва
Цена: 
10.00 лв.
Cephalanthus occidentalis_Цефалантус__Rubiaceae
Описание: 
Листопаден храст или малко дърво. Короната на младото растение е кълбовидна, после придобива неправилна форма. Листата са срещуположни, понякога и по три броя, излизащи от един възел. Те са елиптични до яйцевидни, с дължина от 7 до 18 см дълги, разположени на къси дръжки. Съцветията са кълбовидни, до 2-3 см в диаметър. Цефалантусът произхожда от югоизточните части на Северна Америка. Използван е в местната традиционна медицина като лекарствено растение, но всъщност цефалантусът е отровен. Зимоустойчиво за нашата страна растение.
Размер: 
Височина 1-3 м, а понякога и повече и ширина 2-3 м.
Декоративност: 
Декоративна кълбовидна корона и интересен цъфтеж.
Цъфтеж: 
Цъфтежът е в средата на лятото, през юли-август. Цветчетата са бели, тръбести, събрани в гъсти сферични съцветия. Приличат на игленик. Имат приятен аромат на мед.
Отглеждане: 
На слънчеви или частично засенчени, но постоянно влажни месторастения, без претенции към почвата. Може да се отглежда и на преовлажнени места.
Използване: 
Като декоративно растение се сади както самостоятелно, така и в композиции с други храсти. Подходящ е за засаждане във влажни брегове край водоеми. Необичайни цветове, интересен и рядък за нашата страна храст. Ароматен, медоносен, привлича птици и пеперуди.
Разсадник Зелена пролет © 2010 - 2024
Материалите и снимките в сайта са със запазени авторски права. Използването им без посочване на източника е незаконно.