Ceratostigma plumbaginoides

Семейство: 
Plumbaginaceae
Българско име: 
Цератостигма плюмбаговидна
Наличност: 
налично
Цена: 
6.50 лв.
Ceratostigma plumbaginoides_Цератостигма плюмбаговидна__Plumbaginaceae
Описание: 
Многогодишно листопадно стелещо се полухрастче. Леторастите са тънки и полегнали, червеникави на цвят. Листата са елипсовидни - от 2-3 до 7-8 см дълги, покрити с власинки. Отгоре са тъмнозелени, отдолу - сивозелени. Дава коренови издънки, посредством които се разраства. Цветовете са събрани във връхни гроздовидни съцветия. Този вид цератостигма произхожда от западен Китай, където расте на слънчеви горски поляни и в окрайнините на гората. Напълно зимоустойчиво растение, успешно преодоляло студената зима на 2011-2012 в Софийското поле.
Размер: 
Височина и ширина 20-30 см.
Декоративност: 
Красива листна маса с ефектно есенно багрене и красив цъфтеж.
Цъфтеж: 
Цъфти през август септември. Цветовете са хубаво, наситено сини, подобни на тези на плюмбагото по форма, събрани във връхни съцветия, до 2 см в диаметър. По време на цъфтеж цератостигмата има необичайна и екзотична красота.
Отглеждане: 
На слънце или лека полусянка, на рохкава, умерено плодородна и добре дренирана почва. Въпреки че е сухоустойчива, умереното поливане и се отразява добре. Не може да се развива и даже може да загине на тежка и студена почва. Въпреки, че зимува успешно у нас, малко по-топло, закътано и защитено място е за предпочитане. А едно мулчиране би я предпазило от повреди в случай на много студена и безснежна зима. Изрязва се напролет. Започва облистването и развитието си сравнително късно - към края на пролетта. Разраства се сравнително бавно.
Използване: 
Като почвопокривно за слънчеви или полусенчести месторастения, в композиция с други ниски растения, макар че необичайният и син цвят е прави твърде ярък акцент. За окантване на растителни групи и композиции. Може да се сади под храсти и дървета, но не на много плътна сянка. Интересно и рядко за България растение.
Разсадник Зелена пролет © 2010 - 2024
Материалите и снимките в сайта са със запазени авторски права. Използването им без посочване на източника е незаконно.