Chelone obliqua - сортове

Семейство: 
Plantaginaceae
Българско име: 
Хелоне
Chelone obliqua - сортове (Хелоне) - сем. Plantaginaceae
Описание: 
Многогодишно тревисто растение с произход изтоните части на Северна Америка. Обитава периферията на влажни и мочурливи гористи местности. Ендемичен вид. Листата са приседнали и срещуположни, леко назъбени. Цветовете са в гъсто класовидно съцветие, едри, от тъмнорозови, до бели сортове. Цветовете са ефектни, тръбести - имат форма на корубата на костенурка и оттам цветето се нарича цвете костенурка. Цялото растение има спретнат хабитус и макар и тревисто, се използва за хеджиране (тревисти бордюри). Студоустойчиво за нашите условия.
Размер: 
Височина 60-80, см, ширина 60 см.
Декоративност: 
Декоративен цъфтеж.
Цъфтеж: 
Започва от средата на лятото и продължава и есента. Едри розови или бели цветове, в зависимост от сорта. Съцветието е гъсто, класовидно, цветовете се отварят последователно отдолу нагоре.
Отглеждане: 
На слънце или лека полусянка. Изисква влажна почва и е сравнително непретенциозно. Дълговечно в култура, понася леко пресаждане и дeлене на коренището. По-добре се развива в райони с по-хладно лято и влажен въздух.
Използване: 
В групи, тревисти бордюри, бреговете на езера. Добре се съчетава с филипендула, персикария, астилбе, Veronica virginica.
Предлагани сортове: 
Chelone obliqua - сорт Chelone obliqua 'Alba

Chelone obliqua

сем. Plantaginaceae
Хелоне
сорт: Chelone obliqua 'Alba"
налично
Chelone obliqua - сорт Chelone obliqua 'Rosea

Chelone obliqua

сем. Plantaginaceae
Хелоне
сорт: Chelone obliqua 'Rosea"
липсва
Разсадник Зелена пролет © 2010 - 2024
Материалите и снимките в сайта са със запазени авторски права. Използването им без посочване на източника е незаконно.