Chitalpa tashkentensis

Семейство: 
Bignoniaceae
Българско име: 
Читалпа
Наличност: 
налично
Цена: 
20.50лв
Chitalpa tashkentensis_Читалпа__Bignoniaceae
Описание: 
"Хикс"-чето пред латинското име на растението означава, че това е полов хибрид (при растенията има и вегетативни хибриди). В природата този междуродов хибрид не съществува в диво състояние. Създаден е изкуствено през 1964г в гр. Ташкент, от където му е дадено видовото име tashkentensis. Родителските видове са Chilopsis linearis- или т.нар. пустинна върба от Северно Мексико и Catalpa bignonioides. Читалпата е ниско дърво с ланцетни листа. През лятото цъфти с изправени гроздовидни съцветия. Отделните цветове са сравнително едри, с розов оттенък.
Размер: 
Читалпата е ниско дърво достигащо на височина от 6 до 9м.
Декоративност: 
Прави чадъровидна корона съчетаваща се добре с мащабите на малък двор на еднофамилна къща. Може да образува няколко стъбла. Освен с формата на короната, читалпата е декоративна и по време на цъфтежа.
Цъфтеж: 
Започва да цъфти през юни и продължава около 10 седмици.
Отглеждане: 
Невзискателен за отглеждане вид. Вирее на всякакви почви. Изключително сухоустойчиво растение, наследило сухоустойчивостта си от единия родител - Chilopsis linearis - т.нар. пустинна върба. Устойчивостта си на ниски зимни температури е наследила от другия родител - от Catalpa bignonioides. Предпочита слънчеви месторастения.
Използване: 
Може да се използва за озеленяване на малки дворни пространства. Може да се формира като храст с много стъбла или ниско дърво. При по-големи пространства може да се засажда на неголеми групи. Цветовете са медоносни.
Разсадник Зелена пролет © 2010 - 2024
Материалите и снимките в сайта са със запазени авторски права. Използването им без посочване на източника е незаконно.