Cotoneaster dammerii

Семейство: 
Rosaceae
Българско име: 
Котонеастър
Наличност: 
налично
Цена: 
5,00 лв.
Cotoneaster dammerii_Котонеастър__Rosaceae
Описание: 
Този котонеастър е нисък вечнозелен храст от сем. Розоцветни. В див вид произхожда от горите на Централен Китай. Има стелещи се и много разклонени леторасти, даващи добър почвопокривен ефект. Листата са тъмнозелени, кожести и гланцирани, с елиптична форма и дължина до 2-3 см. Цветовете са бели, плодът е червена ягода. Понася подстригване и оформяне. Напълно зимоустойчиво растение.
Размер: 
Височина 30-40 см, ширина до 1-1.5 м.
Декоративност: 
Декоративен е целият храст - гъстата листната маса, цветовете и особено кораловочервените плодовете есента, които остават на храста до пролетта.
Цъфтеж: 
Цъфти през април-май. Цъфтежът не е особено ефектен, но е обилен и медоносен.
Отглеждане: 
Непретенциозен за отглеждане храст. Расте добре на бедна и камениста лека почва, с оскъдно поливане, развива се добре на слънце и полусянка. Понася силни резитби и оформяне.
Използване: 
Като почвопокривно растение, в алпинеуми, скални кътове, подпорни стени, където образува красиви и гъсти каскади, за укрепване на наклонени терени. Успешно се използва за засаждане и в по-ограничени обеми и пространства - кашпи, клоцове и т.н. Чрез подстригване с него може да се оформят красиви геометрични фигури и бордюри. Медоносно растение.
Разсадник Зелена пролет © 2010 - 2024
Материалите и снимките в сайта са със запазени авторски права. Използването им без посочване на източника е незаконно.