Cotoneaster horizontalis

Семейство: 
Rozaceae
Българско име: 
Котонеастър хоризонтален
Наличност: 
липсва
Cotoneaster horizontalis_Котонеастър хоризонтален__Rozaceae
Описание: 
Представлява листопаден храст с височина до 1,20 м - 1,50м. Клоните са гъсто разклонени, радиално разперени. Листата са дребни, до 0,8 см дълги, тъмнозелени и лъскави, със заострено връхче. Плодовете са дребни червени топчета, с диаметър до 7мм. Произхожда от Китай, където расте по склоновете на планините. Широко се използва в озеленяването на паркове и градини по целия свят.
Размер: 
Достига на височина до 1,20 - 1,50м, а на широчина до 2 м.
Декоративност: 
Растението е декоративно през цялата година благодарение на папратовидния си хабитус. През пролетта целия храст се покрива с бели цветчета. През есента листата се багрят жълто-червено, а след листопада клонките остават отрупани с множество коралово-червени плодчета.
Цъфтеж: 
Цъфтежът е през май. Цветовете преди разтварянето си розовеят, а след като се отворят са бели.
Отглеждане: 
Непретенциозен за отглеждане вид. Понася суша и предпочита силно слънчево греене. Вирее и на полусянка, но тогава голяма част от декоративните му качества изчезват. Към почвата е невзискателен. Може да вирее и в скален рохляк. Понася резитби.
Използване: 
Този вид е много подходящ за създаване на скални градини, алпинеуми, японски градини. Може да се използва и за озеленяване на подпорни стени. Също така е подходящ за създаване на отделни групи в паркови пространства. Този вид е много медоносен и по време на цъфтеж се посещава масово от пчелите.
Разсадник Зелена пролет © 2010 - 2024
Материалите и снимките в сайта са със запазени авторски права. Използването им без посочване на източника е незаконно.