Cotoneaster microphylla

Семейство: 
Rosaceae
Българско име: 
Дребнолистен котонеастър
Наличност: 
липсва
Цена: 
5.50
Cotoneaster microphylla_Дребнолистен котонеастър__Rosaceae
Описание: 
Представлява дребно пълзящо по земята почвопокривно храстче с вечнозелени листа. Листата са дребни до 7 - 8 мм, с вдлъбнат връх. През април цялото растение се отрупва с розови цветни пъпки. Цветовете са бели, следвани през есента от ярко червени дребни плодчета.
Размер: 
Дребно храстче, което на височина достига до 5 - 10 см. Пълзи по терена и като следва всяка негова извивка тапицира плътно почвата и камъните. На дължина се разраства до около 1,50 м.
Декоративност: 
Изключително декоративно вечнозелено храстче. Декоративни са и цветните пъпки, цветовете и плодовете.
Цъфтеж: 
Цъфтежа е през април. През август, септември и октомври плодовете узряват, обагрят се ярко червено и са допълнителна украса на растението.
Отглеждане: 
Лесно за отглеждане растение. Най-добре се развива на слънце, върху влажни и плодородни глинести почви, но има много широк толеранс към всякакви други условия. Понася без повреди студените континентални зими.
Използване: 
Незаменимо храстче за алпинеуми, скални кътове и подпорни стени. Поради дребните си листенца е подходящо и за оформяне като бонсай. Mного подходящо почвопокривно. Макар и с по-бавен старт от другите котонеастри, този котонеастър може да покрие доста големи площи. Подходящ и за почвоукрепване на наклонени терени. Отлично медоносно растение.
Разсадник Зелена пролет © 2010 - 2024
Материалите и снимките в сайта са със запазени авторски права. Използването им без посочване на източника е незаконно.