Cryptotaenia japonica Atropurpurea

Семейство: 
Apiaceae
Българско име: 
Криптотения, Японски магданоз, Мицуба
Сорт: 
Atropurpurea
Наличност: 
налично
Цена: 
6.50 лв.
Cryptotaenia japonica Atropurpurea_Криптотения, Японски магданоз, Мицуба_Atropurpurea_Apiaceae
Описание: 
Криптотенията се среща естествено във влажни гори на Северна Америка и Източна Азия. Зеленолистната криптотения се отглежда в Япония като листен зеленчук под името "мицуба", наричат я и японски магданоз. Смята се за тонизиращо растение. За декоративни цели се отглежда криптотенията с тъмночервени листа, която предлагаме в разсадника. Кореничето е месесто, листата са сложни -триделни, оцветени във виолетово-червено. Цветчетата са невзрачни, розовобели, събрани в рехави сенниковидни съцветия. Растението е напълно зимоустойчиво за условията на България.
Размер: 
Височина 60 см, ширина 30-40 см.
Декоративност: 
Декоративна листна маса.
Цъфтеж: 
Невзрачен, през юни-юли. Цветчетата са съвсем дребни, розово-бели, събрани в рехави съцветия.
Отглеждане: 
За предпочитане на полусянка и сянка с умерено поливане. Към почвата е непретенциозно. Макар и многогодишно, често се отглежда и като едногодишно растение. Самозасява се и се самоподдържа като присъствие в градината. За условията на България не е гресивно и се контролира без проблем.
Използване: 
Като листно-декоративно растение за сянка в групи с хоста, пулмонария, папрати и пр. Удачно е да се сади в неголеми групи под храсти и дървета. В Япония младите листа се използват сурови в салати, корените, стъблата и листата се готвят - със съвсем щадяща топлинна обработка за да не изчезне аромата. Семената и също се използват за подправка в японската кухня.
Разсадник Зелена пролет © 2010 - 2024
Материалите и снимките в сайта са със запазени авторски права. Използването им без посочване на източника е незаконно.