Cytisus X praecox

Семейство: 
Leguminosae, Fabaceae
Българско име: 
Зановец, Цитизус
Сорт: 
White Lion
Наличност: 
липсва
Цена: 
8.00 лв.
Cytisus X praecox_Зановец, Цитизус_White Lion_Leguminosae, Fabaceae
Описание: 
Mногогодишен листопаден храст. Разклонява се от основата на многобройни леторасти, които са целогодишно зелени на цвят. Листата са линейно-ланцетни, сивозелени. Цветовете обсипват нагъсто клонките. Този цитизус е хибрид, създаден през 1867 г. Напълно зимоустойчиво растение, което има специфични изирквания към подбора на място за засаждане.
Размер: 
Височина и ширина 1-1.5 м.
Декоративност: 
Декоративен обилен цъфтеж.
Цъфтеж: 
Цъфти през май-юни. Цъфтежът продължава няколко седмици. Цветовете са разположени нагъсто по клонките и имат типичното за бобовите растения устройство, достигат до 2 см дължина. Те са бели, със силен и приятен аромат.
Отглеждане: 
Цитизусът трябва да се засади на слънчево, южно и защитено от вятър място, с добър дренаж на почвата. Почвата е добре да е лека, по-песъклива, умерено плодородна, леко кисела или нормална, но не и варовита. Храстът е доста сухоустойчив и на практика не се нуждае от поливане, след като се прихване на новото си място. Резитба за стимулиране на цъфтежа и сгъстяването на храста за следващата година се прави непосредствено след прецъфтяването. Тя не е задължителна и никога не трябва да е силна, най-много до 1/2 от дължината на клонките. Пролетта се режат само мъртви и слаби клонки и да се оформи короната при нужда. По принцип резитбите при цитизуса трябва да са пестеливи.
Използване: 
Самостоятелно или в група с други храсти. Добър солитер. Може да се сади в големи скални кътове, подходящ е за крайбрежни засаждания, по-стръмни терени, крайпътни откоси. Независимо, че цъфтежът не е продължителен, със зеления си цвят цитизусът е красив през цялата година.
Разсадник Зелена пролет © 2010 - 2024
Материалите и снимките в сайта са със запазени авторски права. Използването им без посочване на източника е незаконно.