Delosperma cooperi

Семейство: 
Aizoaceae
Българско име: 
Делосперма на Купър
Наличност: 
липсва
Цена: 
4.50 лв.
Delosperma cooperi_Делосперма на Купър__Aizoaceae
Описание: 
Многогодишно тревисто вечнозелено сукулентно растение. . Леторастите са стелещи се, листата цилиндрични и месести, гъсто покрити със жлезисти власинки.По върховете на листата през цялото лято се образуват доста ярки и едри цветове, подобни на маргаритки. Родината на тази делосперма са пустините на Южна Африка. В Северна България зимуването и на открито е проблемно. Възможно е, ако се засуши напълно, но това в градински условия е трудно осъществимо. В Южна България и по морето зимува успешно на открито.
Размер: 
Височина до 15 см, ширина до 50 см.
Декоративност: 
Декоративен, продължаващ през цялото лято цъфтеж, красива листна маса.
Цъфтеж: 
Летен - от юни до октомври. Цветовете са ярко неоново цикламени, с копринен блясък, подобни на маргаритки. Освен продължителен, цъфтежът е и обилен.
Отглеждане: 
На слънчево и добре дренирано място. Растението доста бързо се разраства за един сезон. Умереното поливане е желателно, защото макар делоспермата да е сухоустойчиво растение, тя намалява растежа и цъфтежа си, ако се засуши. Зимата се нуждае от защита или от прибиране в светло неотопляемо помещение или оранжерия, където може да не се полива изобщо. В Южна България зимуването и е безпроблемно.
Използване: 
В скални кътове и алпинеуми, за зацветяване на сухи и припечни места, цветни бордюри и композиции, като почвопокривно, като каскадно растение във висящи кошници.
Разсадник Зелена пролет © 2010 - 2024
Материалите и снимките в сайта са със запазени авторски права. Използването им без посочване на източника е незаконно.