Delosperma nubigenum

Семейство: 
Aizoaceae
Българско име: 
Делосперма облачна (жълта)
Наличност: 
налично
Цена: 
3,50 лв.
Delosperma nubigenum_Делосперма облачна (жълта)__Aizoaceae
Описание: 
Вечнозелено, почвопокривно сукулентно полухрастче. Леторастите са лежащи, образуват плътен килим. Листата са овални до линейни, месести и светло зелени, с дължина 13-18 мм. През студените сезони придобиват червеникав цвят. Цъфти с маргаритоподобни жълти цветчета в края на пролетта. Тази делосперма също произхожда от Южна Африка. Тя е най-студоустойчивият представител на рода и съвсем успешно зимува на открито във всички региони на страната.
Размер: 
Височина 5-10 см, ширина 30-40 см.
Декоративност: 
Красива ярко светлозелена листна маса, ефектен пролетен цъфтеж.
Цъфтеж: 
Цъфти през м.май. За разлика от Delosperma cooperi, този вид има сравнително кратък цъфтеж, продължаващ около 3 седмици. Цветчетата са жълти, до 3 см в диаметър, разположени непосредствено върху листната маса.
Отглеждане: 
На слънчево и задължително добре дренирано място. Няма проблеми с летните горещини и сухата почва. Все пак едно умерено поливане ще я поддържа в по свеж и красив вид и няма да се стопира нарастването и.
Използване: 
Делоспермата е превъзходно растение за горещи и сухи учстъци на пълно слънце. Може да се използва в алпинеуми и скални кътове, в комбинация с други сукулентни, а също така с джуджести и бавнорастящи иглолистни растения и може да бъде прекрасен фон в един пинетум. Изключително подходяща за екстензивни покривни градини.
Разсадник Зелена пролет © 2010 - 2023
Материалите и снимките в сайта са със запазени авторски права. Използването им без посочване на източника е незаконно.