Deschampsia caespitosa

Семейство: 
Poaceae
Българско име: 
Дешампсия, Пластица
Наличност: 
липсва
Цена: 
6.50 лв.
Deschampsia caespitosa_Дешампсия, Пластица__Poaceae
Описание: 
Многогодишна вечнозелена трева от сем.Житни. Коренът е брадат и плитък, образува гъста тъмнозелена туфа от тясно линейни плоски и нежни листа. Цветът е рехава метлица на дълга дръжка. Тази трева е разпространена в цялото Северно полукълбо, включително и у нас - среща се по влажни ливади до 2800м надморска височина. Напълно зимоустойчиво растение.
Размер: 
Височина и ширина на листната маса 20-30 см. Цветоносите са до 80-90 см.
Декоративност: 
Декоративна изумрудено зелена листна маса и ефектни и нежни съцветия.
Цъфтеж: 
Цъфти през лятото - юни-юли, но метлиците остават на растението до есента, като цветът им се променя в различни нюанси. Те са на дълги до 70-80 см дръжки, светлозелени и рехави, но многобройни и много ефирни. Особено красиви са, обсипани с роса сутрин, или при първите слани есен.
Отглеждане: 
Непретенциозна за отглеждане трева. Предпочита влажни и плодородни почви, еднакво добре се развива на слънце и полусянка. Трябва да се отглежда на по-проветриво място, в противен случай, понякога боледува от ръжда и губи декоративност. Тогава се препоръчва да се изреже ниско. Листната маса бързо се възстановява.
Използване: 
В смесени бордюри, където се комбинира с други треви и цветя. В същото време дешампсията е прекрасен солитер. Добре изглежда на фона на иглолистни и широколистни растения, в алпинеум с големи валуни. Ефектна е на фона на мулч, добре изглежда и в масив.
Разсадник Зелена пролет © 2010 - 2024
Материалите и снимките в сайта са със запазени авторски права. Използването им без посочване на източника е незаконно.