Dianthus anatolicus

Семейство: 
Caryophyllaceae
Българско име: 
Турски карамфил
Наличност: 
липсва
Цена: 
5,50 лв.
Dianthus anatolicus_Турски карамфил__Caryophyllaceae
Описание: 
Mногогодишно вечнозелено растение, образуващо гъста туфа. Листата са удължено ланцетни, сивозелени, гъсти. Цветовете са еднични, вариращи от бяло до бледорозово. Разположени са на не много дълги дръжки над листната маса. Цветовете са ароматни и едри. Двегодишното растение образува гъста таралежоподобна туфа, в следващите години този карамфил се разраства, като почвопокривен, но в никакъв случай не е бързорастящ и инвазивен. Ареалът му на разпространение е Западна до Източна Азия - от Турция до Тибет, където расте на 2400-3000м в Хималаите. Напълно зимоустойчиво растение.
Размер: 
Височина 30-35 см, ширина до 50 см.
Декоративност: 
Декоративна листна маса и декоративен цъфтеж.
Цъфтеж: 
Както повечето карамфили, и този азиатски карамфил цъфти в края на пролетта и началото на лятото. Цветовете са разположени на около 10 см високи цветоноси, могат да са бели, бели с цикламено око или бледорозови, ароматни са.
Отглеждане: 
На всякаква градинска и добре дренирана почва, задължително на слънчево месторастене. Предпочита алкална почва, но с успех се отглежда на неутрална или даже леко кисела.
Използване: 
В ниски цветни бордюри и композиции, алпинеуми и скални кътове, около камъните на плочопътеки. Ефектно и прекрасно растение, което се съчетава добре с камък.
Разсадник Зелена пролет © 2010 - 2024
Материалите и снимките в сайта са със запазени авторски права. Използването им без посочване на източника е незаконно.