Dianthus plumarius

Семейство: 
Cariophylaceae
Българско име: 
Бордюрен карамфил
Сорт: 
Pike's Pink,
Наличност: 
налично
Цена: 
6.50 лв.
Dianthus plumarius_Бордюрен карамфил_Pike's Pink, _Cariophylaceae
Описание: 
Многогодишно тревисто вечнозелено растение. Коренът е брадат и разклонен. Образува многобройни пълзящи леторасти, завършващи с изправени листни розетки. Цялото растение образува гъста туфа от листа. Листата са линейно ланцетни и тесни, сивозелени, с восъчен налеп. Цветовете са разположени поединично на къси цветоноси. Дивият вид произхожда от Европа и Северна Азия, но се култивира от дълбока древност и в случая става дума за градински хибриди, получени в резултат на стотици години отглеждане и селекция. Цветовете притежават силен и приятен аромат. Популярен и отдавна отглеждан и в нашата страна. Напълно зимоустойчиво растение.
Размер: 
Сравнително нисък и компактен сорт с височина 10-15 см и ширина 30-40 см.
Декоративност: 
Декоративна листна маса, декоративен цъфтеж, приятен аромат.
Цъфтеж: 
Този вид карамфил цъфти в края на май. Цветовете са розови, кичести, силно ароматни. Разположени са поединично на цветоноси, високи 10-15 см. Цъфтежът е обилен и продължава около 3 седмици.
Отглеждане: 
Непретенциозно растение. Най-добре се развива на слънчево място, на лека и добре дренирана почва. Притежава висока сухоустойчивост, добре се развива дори на по-бедни почви.
Използване: 
За цветни бордюри и цветни композиции от ниски цветя, в алпинеуми. Напълно заслужено бордюрният карамфил е обичано и широко използвано растение в нашите градини.
Разсадник Зелена пролет © 2010 - 2024
Материалите и снимките в сайта са със запазени авторски права. Използването им без посочване на източника е незаконно.