Dierama pulcherrimum

Семейство: 
Iridaceae
Българско име: 
Диерама, Сватбени камбанки, Ангелска въдица
Сорт: 
Slieve Donard Hybr. [Angel Mix]
Наличност: 
след 15 май
Цена: 
6,50 лв.
Dierama pulcherrimum_Диерама, Сватбени камбанки, Ангелска въдица_Slieve Donard Hybr.  [Angel Mix]_Iridaceae
Описание: 
Това красиво и напълно непознато у нас растение произхожда от Южна Африка, където расте по влажни планински пасища. Особено популярно е в Англия, където се назовава с няколко особено поетични имена - "сватбени камбанки", "ангелска риболовна пръчка" или "феи на риболовната пръчица". Листата са дълги, тесни и ланцетни, наподобяващи на трева, полувечнозелени. Цветоносите се извисяват над листната маса, те са дъговидно извити (като риболовен прът) и по тях се полюшват многобройните цветове. Растението образува колония от грудки, снабдени с нежни корени. Недостатъчно зимоустойчиво растение за нашата страна. За Северна България защитата му е задължителна, за Южна трябва да се тества.
Размер: 
Височина и ширина 100 см.
Декоративност: 
Много декоративен цъфтеж. На дъговидно извитите под тежестта на цветовете цветни дръжки са разположени много на брой камбанковидни цветчета, които се люлеят от най-слабия полъх на вятъра.
Цъфтеж: 
Лятото до началото на есента. Цветовете са многобройни, с камбанковидна форма до 2.5 см дължина, повиснали и събрани в снопчета по дължината на цветоноса. На цвят могат да бъдат бели, розови, цикламени или по-наситени вишневи и виолетови.
Отглеждане: 
На слънчево, добре дренирано и защитено от вятър място. Растението е високо и нежно и вятърът може да прекърши цветоносите и да начупи листата. Чувствителна е на преовлажняване. Зимата се нуждае от защита - особено за Северна България. За южните райони на страната е необходимо растението да се тества. Категорично не понася местене и делене, след като веднъж е засадена. Желателно е да се разсаждат само млади растения, отгледани от семена. Все пак на места се среща информация, че рано напролет може внимателно да се раздели. Но да се има предвид, че това е деликатна и рискова операция. Младите диерами се садят на дълбочина 5-8 см и разстояние 30 см една от друга. Почвата трябва да е умерено влажна и богата. Растението реагира добре на подхранване с фосфорни торове. През пролетта старите и неугледни листа се отстраняват. Свежите зелени листа задължително се оставят, защото ако се изрежат напълно листата, диерамата няма да цъфти през текущата година. При саденето му на постоянно място трябва да се има предвид, че след няколко години то ще се нуждае от доста място и това трябва своевременно да се предвиди. Отгледаните от семена растения започват да цъфтят най-рано на третата година.
Използване: 
В цветни композиции с други перенни цветя. Добре изглежда и в комбинация с треви, а също и край водоеми и по периферията на тревни площи. Много красиво растение.
Разсадник Зелена пролет © 2010 - 2024
Материалите и снимките в сайта са със запазени авторски права. Използването им без посочване на източника е незаконно.