Dodecatheon meadia

Семейство: 
Primulaceae
Българско име: 
Додекатеон
Наличност: 
налично
Цена: 
6,50 лв.
Dodecatheon meadia_Додекатеон__Primulaceae
Описание: 
Додекатеонът е едно забележително растение, почти непознато у нас. В превод от гръцки името му означава 'пантеон на 12 богове'. Естествено е зад това име да се крие нещо необичайно и красиво. Додекатеонът произхожда от прериите на Северна Америка. Напълно студоустойчив за нашите условия и дълговечен в градината. Има едри широколанцетни листа, цветовете са разположени в неголеми съцветия на високи дръжки, които се извисяват над листната маса. Изключително атрактивни. Екзотика и украшение за всяка градина.
Размер: 
Височина 30-40 см, ширина 30 см.
Декоративност: 
Декоративен пролетен цъфтеж.
Цъфтеж: 
В по-късната пролет - м.май. Цъфтежът продължава поне 3 седмици, понякога до месец. Цветовете са подобни на тези на цикламата или еритрониума. Варират от бяло до цикламено, най-често розово-лилави.
Отглеждане: 
На слънце или полусянка. Изисква добър дренаж, плодородна почва, редовното поливане му се отразява добре, макар че понася засушавания. ВАЖНО: Додекатеонът е ефемерид. Това означава, че след прецъфтяването надземната му част изчезва, остава само коренището, от което растението израства отново следващата пролет. Трябва да имате това предвид, когато го садите, да му намерите място, което не се обработва, за да не унищожите неволно спящото коренище.
Използване: 
В групи, може под храсти на полусянка, в компанията на астилбе, хости или други цветя, които да прикрият липсата му, когато остане само коренището.
Разсадник Зелена пролет © 2010 - 2024
Материалите и снимките в сайта са със запазени авторски права. Използването им без посочване на източника е незаконно.