Eleutherococcus sieboldianus

Семейство: 
Araliaceae
Българско име: 
Елеутерокок, петолистна аралия
Сорт: 
GOLDEN MEAN
Наличност: 
налично
Цена: 
15,50 лв.
Eleutherococcus sieboldianus_Елеутерокок, петолистна аралия_GOLDEN MEAN_Araliaceae
Описание: 
Представлява изправен храст. Клоните са леко бодливи. Листата са светлозелени, петделни и са разположени последователно върху клоните. Цветовете са дребни, невзрачни, последвани от дребни черни плодчета. Видът е двудомен - т.е. има мъжки и женски растения. Произхожда от Япония и Корея.
Размер: 
Храстът достига размер до 2м
Декоративност: 
Декоративен е със своята светлозелена листна маса.
Цъфтеж: 
Цветчетата са жълтозелени, невзрачни. Появяват се през юни - юли.
Отглеждане: 
Елеутерококусът е изключително адаптивен храст, приспособяващ се към всякакви условия. На студ издържа до минус 34градуса С. Към почвите е невзискателен. Може да вирее както на пълно слънце, така и на пълна сянка. Добре понася сушата.
Използване: 
Видът е подходящ за живи плетове. Неговата толерантност към сянката го прави незаменим за създаване на непроходими живи плетове на сянка. Със светлозелената си листна маса създава едно свежо петно в градината. В японската и корейската традиционна медицина видът се използва от векове като лечебно растение. Използва се за предотвратяване на рак и като растение за дълголетие. Младите листа могат да се консумират сурови или да се варят на чай. Имат и антидиабетни свойства. Eleutherococcus sieboldianus може да намери място при създаване на плодови гори и билкови градини.
Разсадник Зелена пролет © 2010 - 2024
Материалите и снимките в сайта са със запазени авторски права. Използването им без посочване на източника е незаконно.