Elsholtzia stauntonii

Семейство: 
Lamiaceae
Българско име: 
Елшолция, Китайски ментов храст
Наличност: 
налично
Цена: 
6.50 лв.
Elsholtzia stauntonii_Елшолция, Китайски ментов храст__Lamiaceae
Описание: 
Елшолцията е един все още малко познат у нас храст, който обикновено се отглежда като тревисто многогодишно растение. Произхожда от Китай. Листата са елиптични, мъхести, леко назъбени по периферията. При разтриване ухаят приятно. Цветовете са дребни и са събрани във връхни разклонени класовидни съцветия. Те са розоволилави. Елшолцията, подобно на будлеята цъфти късно, даже по-късно от нея. Напълно зимоустойчива за нашите условия.
Размер: 
Височина 1 до 1.5м, ширина 1м. Височината зависи от условията на отглеждане и от това дали ще я подстригвате ниско всяка година.
Декоративност: 
Декоративен цъфтеж в края на лятото и есента.
Цъфтеж: 
Започва края на август и продължава до края на октомври понякога. Цъфти на нови леторасти. Цветовете са дребни, но събрани в ефектни съцветия, розоволилави на цвят.
Отглеждане: 
На слънчево място, с добър дренаж. Умереното поливане и плодородната почва и се отразяват добре и елшолцията нараства много бързо. Но успешно се справя на по-бедна почва и с по-оскъдна влага. Можете да я режете всяка пролет ниско и да я третирате като тревисто многодишно, можете да я оставите без стригане или стригане само горната част и да я поддържате като жив плет. Доста бързо се сгъстява и нараства в ширина, затова и предвидете място.
Използване: 
Самостоятелно или в групи, също и в живи плетове. Изключително ценен медонос и то по време, когато почти няма цъфтящи растения в градините - есента. Дори на малката снимка се вижда, че растението е отрупано с пчели.
Разсадник Зелена пролет © 2010 - 2024
Материалите и снимките в сайта са със запазени авторски права. Използването им без посочване на източника е незаконно.