Erodium X variabile

Семейство: 
Geraniaceae
Българско име: 
Еродиум, часовниче
Сорт: 
Bishop's Form
Наличност: 
липсва
Erodium X variabile_Еродиум, часовниче_Bishop's Form_Geraniaceae
Описание: 
Това растение е близък роднина на здравеца и мушкатото. Диви преставители на рода се срещат и в нашата страна, без да имат някаква декоративна стойност. Еродиум "Бишъпс форм" е градински хибрид, който се е оказал много сполучлив и декоративен и се радва на нарастваща популярност в Европа. Растението е компактно и туфесто, с тъмно зелени овални листа със нарязана периферия, мъхести. Цветовете са дребни, но цъфтежът е много продължителен. Семенната кутийка е дълга и заострена, прилича на стрелка на часовник - оттам произхожда и българското название на рода. По подобен начин изглежда и семенната кутийка на здравеца. Растението се отглежда и предлага за първи път в България. Все още нямам лични впечатления за неговата зимоустойчивост, но се надявам да е зимоустойчиво за нашите условия.
Размер: 
Височина 10, ширина 30 см.
Декоративност: 
Декоративна листна маса и декоративен цъфтеж. Декоративността се запазва от пролетта до есента.
Цъфтеж: 
Цъфтежът е продължителен - започва от пролетта и продължава до есента. Цветовете са дребни, розови, изпъстрени с цикламени жилки, разположени непосредствено върху листната маса.
Отглеждане: 
На слънчево до припечно добре дренирано място. Веднъж засадено, на практика растението не се нуждае от никакви грижи. Може би все пак зимата трябва да му се осигури някаква защита от прекомерна влага, която може да доведе до загниване на еродиума.
Използване: 
В алпинеуми, скални кътове, аранжировки в кашпи за слънчеви месторастения. Красиво и ефектно растение, което поради дребния си размер е по-подходящо да се сади на места, близо до погледа.
Разсадник Зелена пролет © 2010 - 2024
Материалите и снимките в сайта са със запазени авторски права. Използването им без посочване на източника е незаконно.